Sözcükte Kök ve Gövde Nedir Örnekler

Aşağıda sözcükte kök ve gövde nedir örnekler kısaca olarak ele alacağız.

Kelimelerde yapı olarak iki unsur bulunmaktadır. Bu unsurlar kök ve gövdeden meydana gelmektedir. Ayrıca çekim ekleri sayesinde de ekler oluşmaktadır. Sözcükte yapı olarak bir konudan bahsedildiğinde aslında kök ve gövdelerden bahsedilmektedir.  Kelime yapısında basit, birleşik ve türemiş kelimeler bulunmaktadır.

Kök, bir kelimenin ek almamış haline denir. Kelimenin ek almamış haline kök denmektedir. İki çeşit kök bulunmaktadır. Bunlar isim kök ve fiil kök olarak meydana gelmektedir. İsim kök, kök halin isim olduğu kelimelerdir. İsim bir nesne ya da unsuru karşılamaktadır.

Fiil kök, iş, oluş, eylem bildiren kelimelerin yapım eki almamış hali olarak bilinmektedir. Gövde ise, kökün yapım eki almış halidir. Gövde çekim eki almayan ve yapım eki almış olan yapılardan meydana gelmektedir. Sadece bir yapım eki almış kelimeler gövde haline gelmektedir. Çekim ekleri kelimede ekler kısmını oluşturur.

Sözcükte kök ve gövde örnekleri şu şekildedir:

Kök

*Çiçek

*Ev

*Kitap

*Rahle

*Yol

*Kol

*Akıl

*Ak

*Beyaz

*Siyah

*Sarı

*Kırmızı

*İyi

*Kötü

*Yaş

*Kaş

*Saç

*Bıyık

*Sakal

*Gel

*Git

*Koş

*Yüz

*Dert

*Yel

*Değ

Gövde

*Gözcü

*Gözlük

*Sözcü

*Sözlük

*Kalemlik

*Salatalık

*Çiçekçi

*Yorgancı

*Simitçi

*Durak

*Soğuk

*Kışlık

*Yazlık

*Kışla

*Bulucu

*Silici

*Taşıyıcı

*Saygı

*Kaygı

*Yargı

*Sorgu

Sözcükte Kök ve Gövde Nedir Örnekler Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Ben var ya Türkçe dersinde ilk zorlandığım konu sözcükleri köklerine ve gövdelerine ayırmak oldu. Hani bazen ekler kelimelerle bütünleşmiş oluyor farkına varmıyoruz bu yüzden yanlışlık yapıyordum.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.