Sosyalizm Nedir Kısaca

Bu yazımızda sosyalizm nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Dünya üzerinde birçok ideoloji bulunmaktadır. İdeoloji düşünce sistemi demektir. İnsanların haklarını savunması için bazı ideolojilere ihtiyaç vardır. Her fikir kendi sistemi içinde anlamlıdır. Her hareket de belli bir fikir sisteminin ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Sistemli düşünce biçimi demek olan ideoloji dünyada birçok insanın sahip olduğu bir olgudur. Bu olgu insanların dünya görüşüne göre değişmektedir.

Dünya üzerinde en etkili olan ideolojilerden biri de sosyalizmdir. Sosyal ve ekonomik anlamda belli bir düzenin devlet kavramlarıyla sağlanacağını savunan ve sosyal hakların güvence altında bulunarak devlet yönetiminde işçilerin ağırlıklı olmasını ön gören ve üretimin işçi merkezli gerçekleştiğini ve kol gücü denen insan gücünün her şeyden önce geldiğini savunan bir ideolojidir.

Sosyal bir hukuk devletinin işçi sınıfının da yer aldığı bir teşekkülle meydana gelmesini isteyen ve insan gücünün her şeyden önce geldiğini savunan, kol gücüne bağlı olarak işçi haklarının da adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini düşünen bir ideoloji olarak, insanı önceleyen ve hayatın merkezine koyarak onun çevresinde bir düzen oluşturan sistemdir. Ortak mal anlayışının olmadığı, müstakil kazancın sömürü sermayesine karşı düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ön görür.

Sosyalizm daha çok Asya toplumlarında yaygın hale gelmiştir. Üretim ve insan gücü temelinde ve merkezinde insanın olduğu bir düşünce sistemi olarak sosyal düzeni savunur.

Sosyalizm Nedir Kısaca Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Sosyalizmin ne olduğunu pek çok insan dile getiremez. Sosyalizm; sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin toplumlara ait olduğunu savunan, işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren düşüncedir.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.