Solunum Sisteminin Çalışması

Solunum sisteminin çalışması nasıldır hakkında bilgi kısaca özet, Solunum sisteminin çalışması

Solunum sistemi soluk alma ve soluk verme olarak iki şekilde incelenebilir. Solunum sistemi de soluk alma ve verme sırasında oluşan olaylar ile çalışır.

Soluk (Nefes) Alma

Soluk alma sırasında hava ciğerlere dolacağı için göğüs boşluğu genişlemelidir. Bu amaçla diyafram kası kasılarak düzleşir ve kaburga kasları da kasılarak göğüs boşluğu genişletilmiş olur. Göğüs boşluğunun genişlemesi akciğerleri de genişletir ve akciğerler içindeki hava basıncını düşürür. Hava yüksek basınçtan düşük basınca doğru aktığı için de akciğerlere doğru akmaya başlar. Sonuçta akciğerler dolar ve nefes alma işlemi tamamlanmış olur.

Soluk alma sırasında hava akciğerlere gelmeden önce solunum yollarından geçer. Burada hava akciğerler için hazır hale getirilir. İlk olarak burun yoluyla vücuda giren hava burada ısıtılır, nemlendirilir ve diğer solunum yollarına iletilir. Burundan sonra sırasıyla gelen yutak, gırtlak gibi solunum yollarında da havanın sterilizasyonu korunur, hava soluk borusuna kadar iletilir. Soluk borusunda tüycükler ile havanın mikropları ve zararlı partikülleri tutulur, tekrar ısıtılır ve nemlendirilir. Burada tutulan zararlılar balgam adı verilen sıvı ile dışarı atılır. Havanın soluk borusundan sonraki durağı bronş ve bronşcuklardır. Buradan da akciğerlerdeki alveollere iletilen havadaki oksijen alveollerdeki kılcallara difüze olur. Bu sırada kandaki karbondioksit de alveollere difüze olur ve aynı solunum yollarıyla dışarı verilir.

Soluk (Nefes) Verme

Normalde diyafram kubbe şeklindedir. Soluk verme sırasında da diyafram kası gevşer ve normal kubbe haline geri döner. Kaburga kaslarının da gevşemesiyle göğüs boşluğu daralır ve havanın basıncı da bu nedenle artar. Artan hava basıncı dışardaki hava basıncından büyük değerlere ulaşınca dışarı verilir ve akciğerlerdeki hava boşalır. Soluk verme bu şekilde gerçekleştirilir.

Soluk verme sırasında da solunum yolları aynı şekilde kullanılır. Alveollerdeki karbondioksit yoğunluklu hava bronşcuklara, bronşlara, soluk borusuna, gırlağa, yutağa ve buruna sırasıyla iletilerek dışarı atılır. Soluk verme sırasında hava gırtlaktan geçerken burada bulunan ses tellerini titreştirir ve konuşmayı sağlar.

Soluk Alma

1)Diyafram kubbe halinden düz bir hale geçer ve diyafram kası kasılır.

2)Kaburga kasları kasılır ve  göğüs boşluğu bu şekilde genişletilmiş olur.

3)Akciğerlerin hacminin artması sağlanır.

4)Hacim artışı akciğerlerin basıncını azaltır.

5)Akciğerlere hava girer ve oksijen alveollerden kana verilir.

Soluk Verme

1)Diyafram kası kubbeleşecek şekilde gevşer.

2)Kaburga kasları da diyafram ile birlikte gevşer.

3)Göğüs boşluğu diyafram ve kasların etkisi ile küçülür.

4)Hacmi azalan akciğerlerin basıncı da artar.

5)Artan basınçla karbondioksit dışarı atılmış olur.

Solunum Sisteminin Çalışması Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.