Sofra ve Yemek Yeme Adabı

Sofra ve Yemek Yeme Adabı Hakkında Bilgi

Yemek yemek sadece karın doyurmaktan ibaret değildir. Belli bir sofra adabı her millette bulunmaktadır. Bunlar geçmişten günümüze kadar uzanan, karnımızın doyduğuna ve nimetlere sahip olduğumuza şükretmek amaçlı ritüel şeklindeki davranışlardır. Nimete saygı göstermek ve yemek yeme kurallarına uymak Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze kadar gelmiş bazı kalıp davranışlar şeklinde gerçekleştirilmektedir.

Bu kurallar şu şekildedir:

– Büyükler yemeğe başladıktan sonra küçükler yemeğe başlayabilir.

– Yemek yemek dışında bir şeylerle uğraşmak veya diğerleriyle sohbet etmek gibi bir davranıştan uzak durulmalıdır.

– Misafir olması durumunda misafirden önce sofra bırakılmamalıdır.

– Yenilebilecek olandan fazla yemek yapmaktan kaçınılmalıdır ve yemek israfının önüne geçilmelidir. Aynı şey ekmek alımı konusunda da geçerlidir.

– Yemek hızlı yenmemelidir. Bu hem sofra adabına aykırıdır hem de sağlık açısından zararlıdır. Sindirebilmek için yavaş yemek tercih edilmelidir.

– Hangi inanca sahip olunursa olunsun yemek bittikten sonra şükredilmelidir.

Sofralar gerek dinler açısından gerekse Anadolu toplumları açısından kutsal bir yerdir. Bu sebeple sofrada yemek yerken saygılı olunmalıdır. Bu pek çok dinin ve milletin ortak kanaatidir. Her yerde aynı saygı gösterilir ve yemek bitince veya başlarken dua edilir.

Sofra ve Yemek Yeme Adabı Kuralları Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

3 yorum

  1. Çok beğendim çok güzeldi. İşte bu çok iyi oldu. sofra adabı ve yemek yeme alışkanlıkları kısa ve çok harika olmuş, emeği geçenlerin eline sağlık diyorum, hemen yazıyorum. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.