Sinop Gezilecek Yerler

Sinop Gezilecek Görülecek Yerler

Sinop Tatil Yerleri

Sinop Tatil Rehberi

Sinop
Sinop doğal güzellikler ve tarihi eser yönünden oldukça zengindir. Zengin orman örtüsü, Karadeniz’deki uzun kıyısı, bol su kaynakları, doğal kumsalları ve mesire yerleri ilin başlıca güzelliklerini oluşturur.
Sinop coğrafi konumu, kilometrelerce uzanan kumsallar, pırıl pırıl ve tertemiz denizi, turizme yatkın, uygar ve konuksever halkı ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Sinop halkının yabancılara karşı son derece saygılı ve candan davranışı, konuksever oluşu, Sinop’u bir huzur ortamı haline getirmiştir. Sinop’a gelenler, kendilerini evlerindeymiş gibi hissederler. Ayrılırken adeta duygulanırlar. Dinlenmek, denizden yararlanmak, rahat bir tatil geçirmek, gürültü ve stresten kurtulmak isteyenler için Sinop, bir huzur ortamıdır.

Sinop, M.Ö.4500 yıllarından başlayarak günümüze kadar uzanan değişik uygarlıkların izlerini taşıyan kaleler, kiliseler, camiler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, medreseler, tabyalar, evler gibi eşsiz tarihi eserlerin adeta kucaklaştığı bir yurt köşemizdir. Sinop’ta her türlü kara, su altı ve su üstü avcılığı yapılmaktadır.

Sinop, turizm açısından zengin potansiyel kaynaklara sahiptir. Doğal güzellikler ve tarihi eser yönünden oldukça zengindir. Zengin orman örtüsü Karadenizdeki uzun kıyısı, doğal kumsalları, yaylaları, mesire yerleri İl’in başlıca güzellikleridir.

Görülmeli-Gezilmeli
Sinop Kalesi
İ.Ö. VIII. Yüzyılda Milet’ten gelerek Sinop’ta yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından ilk defa yapıldığı düşünülmektedir. Kaleler VII. Yüzyılda Kimmerlerin istilasından sonra yeniden onarılmıştır. VI. yüzyılda Pers hakimiyetine geçen şehir Pontus Kırallığının önemli bir merkezi olmuş, surlar IV. Mitritathes tarafından bugünkü sınırlarıyla onarılıp geliştirilmiştir. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım görmüştür. 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçen kale yeniden onarılarak savunmayı güçlendirmek amacıyla iç kale oluşturulmuştur. Sinop şehir surları yarım adanın en dar olan boyun kısmını tamamen çevrelemektedir. Kuzey surları 1800 m. güney surları 400 m. doğu surları 500 m. batı surları 273 m. olmak üzere toplam sur uzunluğu 2973 m.’dir. Sur kalınlığı 8 m. olupyüksekliği 25-30 m. arasında değişir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde Kumkapı, Tersane kapı, Yenice kapısı, Tabakhane kapısı, Lonca kapısı ve Deniz kapısından bahseder. Günümüze kadar Kumkapı ve lonca kapısı ayakta kalmıştır. Kuzey surları denizin etkisiyle çok yıpranmıştır. Selçuklular döneminde iç kale 1877 tarihinden itibaren hapishane olarak kullanılmaktadır. 06 Aralık 1997 tarihinde cezaevi yeni hizmet binasına taşınmıştır. Balatlar Kilisesi
Bizans dönemine ait bir yapıdır. Çağının tipik mimari örneklerini gösterir. Geniş bir alana yapılmış büyük bir avlu, haçvari simetrik planlı bir mekan vardır. Şapel ve diğer mekanlardan oluşan yapı, tümüyle dikdörtgen yapılıdır. Kilisede sadece şapelin tonozla örtülü üst yapısı sağlam kalmıştır. Diğer bölümlerin üstü açıktır. Şapel tavanı ve giriş mekanında boyalı freskler günümüze kadar sağlam kalmışsa da çok tahrip olmuştur. Bizans yapı tekniğinin güzel bir örneğidir. Tüm duvarlarda dört sıra tuğla kullanılmıştır.

Sarıkum
Deniz, orman ve gölün bir arada bulunduğu eşsiz bir piknik alanıdır. Sinop´a 21 km. uzaklıktadır.

Hamsilos Fiyordu
Y emyeşil ormanı, rengarenk çiçekleri ile bir nehir gibi kara içine giren Hamsilos Türkiye´nin tek fiyordudur. Sinop´a 11 km uzaklıktadır.

Seyyid Bilal türbesi
Selçuklu Çağı´nda yapılmıştır. Hz. Hüseyin soyundan ve Arap ordusu komutanlarından Seyyid Bilal´in şehit olduğu yerde yapılmıştır.

Ayancık
Sinop il merkezine uzaklığı 62 kilometredir. 10.000 nüfuslu şirin bir ilçedir. 1870 yıllarında Aya veya Ayan tepesi eteklerinde kurulduğu söylenir. Istefan Kaya Mezarları, Ayancık Kilisesi, Istefan Sulu Kilise, Ayancık Çarşı Camii ve Yalı Hamamı görülebilecek yerler arasındadır.

İklim
Batı Karadeniz ile Doğu Karadeniz iklimlerinin iç içe geçtiği bir yöre olan Sinop´ta mevsimler arası sıcaklık farkı çok belirgin değildir. Her mevsim gezi için uygundur.

Etkinlikler
Sinop Turizm Şenlikleri: 21-23 Temmuz
Ayancık Keten Festivali: 27-29 Temmuz
Gerze Deniz Şenlikleri: 18-20 Temmuz
Ayancık Panayırı: 18-21 Eylül
Dedeağaç Köyü Panayırı: 5-9 Eylül
Topağacı Panayırı (Ayancık): 11-15 Ağustos
Gürsökü Panayırı (Ayancık): 1-4 Ekim
Boyabat Panayırı: 28-29 Ekim
Saraydüzü Panayırı: 28-29 Ekim
Gökırmak Panayırı (Durağan): 30 Ekim-5 Kasım
Erfelek Panayırı: 21-26 Eylül
Dikmen Panayırı: 1-2 Eylül
Çalboğaz Panayırı (Gerze): 14-18 Eylül
Karlı Köyü Panayırı (Gerze): 23-27 Eylül
Türkeli Panayırı: 30 Eylül-3 Ekim
Düzler Panayiri (Türkeli): 24-27 Ağustos
Helaldi Panayırı (Türkeli): 30 Ağustos-2 Eylül
Kuşçular Panayırı (Türkeli): 3-6 Eylül

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.