Merkezi Ortak Sınavlar ve Mazeret Sınavları Ne Zaman

Merkezi ortak yazılı tarihleri 2018 2019, merkezi ortak sınavların tekrarı yani mazeret sınavı ne zaman yapılacak.

Seviye Belirleme Sınavı (SBS)’nin yerine getirilen merkezi sınav sisteminin ilk uygulaması kasım ayının son haftasında başlayacak, yani 28-29 Kasım tarihlerinde yapılacak. Öğrenciler bir hafta içinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve İnkılap Tarihi derslerinden ortak sınav olacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi almayan öğrenciler ise bu dersin sınavından muaf tutulacak. İkinci dönem sınavları nisan ayının sonunda yapılacak. Her dersin sınavı yirmi soruluk bir test olacak. Sınav süresiyse kırk dakika olarak belirlendi.

merkezi ortak sınavlar

Öğrenci velilerini kaygılandıran sistemle ilgili olarak Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat, rahatlatıcı bir açıklama yaptı. Sınıfta öğretmenlerin gözetiminde gerçekleşecek sınavlarla ilgili konuşan Turgay: “Soru yapıları büyük ölçüde geçtiğimiz yıllarda uygulanan SBS’deki sorulara büyük ölçüde benzeyecek. Bu yüzden öğrencilerin eski kaynaklardaki soruları incelemesinde yarar var. Öğrenciler önce dersi dinlemeli, ardından konunun pekişmesi için bolca soru çözmeli, özellikle Kasım ayında işlenen konular üzerinde yoğunlaşmalılar. Sorular ortak görülen sayısal ve sözel derslerden geleceği için sınav öğrencileri eskisi kadar yormayacaktır.” dedi.

Anafen Okulları Genel Müdür Yardımcısı İsmail Efe, öğrenciye sınav motivasyonunun bu aydan itibaren kazandırılması gerektiğini söyledi. Efe “Seviye Belirleme Sınavları geçen yıllarda hep Haziran aylarında yapıldığı için öğrencinin önünde uzun bir süreç vardı. Fakat artık sınavlar bir iki ay içinde yapıldığı için bu süreç kısaldı. Bu kısa zaman içinde öğrencide meydana gelecek motivasyon kaybının tekrar sağlanması mümkün olmayacak.” dedi. Bununla birlikte öğrencilerin sınava nasıl çalışması gerektiğini de anlatan İsmail Efe, öğrencilerin sınava girecekleri derslerle ilgili bol soru çözmesini, sınav konularını bir liste haline dönüştürüp bu listeye göre hazırlık yapmasını, derste anlaşılmayan konuların üzerine giderek gerekli etüt desteğiyle bu açığın kısa sürede kapatılmasının önemine vuru yaptı.

Merkezi sınavda, Seviye Belirleme Sınavı’nda olduğu gibi farklı güvenlik tedbirleri alınmayacak. Sınava kalem, silgi, kalemtıraş haricinde hiçbir materyal alınmayacak. Öğrenciler sıralarda tek oturacak. Herkese aynı kitapçık dağıtılacak. İki farklı kitapçık türü hazırlanacak. Bir sınıfta iki öğretmen gözetmenlik yapacak. Başvuru ücreti adı altında bir para velilerden talep edilmeyecek. Özel liseler, Anadolu ve fen liseleri gibi sınavla öğrenci alan okullar için ek bir sınav yapılmayacak.

Ortaöğretim yerleştirme puanı 6, 7 ve 8. sınıfların yılsonu başarı puanlarının yüzde otuzu, sekizinci sınıfta yapılan merkezi sınav sonucununsa yüzde yetmişi alınarak hesaplanacak. 6 ve 7. sınıfta ders punlarını ders öğretmenleri verecek, son sınıfta merkezi sınavdan alınan puan daha etkili olacak. 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları 300, merkezi sınav puanı 700 üzerinden hesaplanarak verilecek. Ortaöğretime geçiş için gerekli sınav puanı, bu iki sınavın ortalaması alınarak 500 üzerinden hesaplanacak.

8. Sınıf Merkezi Ortak Sınavlar Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.