Sıcaklığın Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Faktörler

atmosferin katmanları

Sıcaklığın yeryüzüne dağılışı konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

1- Güneş ışınlarının düşme açısı: Güneş ışınları dünya üzerine ne kadar dik gelirse sıcaklık o kadar yüksek olacaktır. Yani güneş ışınlarının geliş açısıyla sıcaklığın artışı doğru orantılı olarak ilişkilidir. Bunun nedeni dik açıyla gelen güneş ışınlarının dünyayı aha iyi ısıtmasıdır.

2- Güneşlenme süresi: Dünyamızın güneşlenme süresi ne kadar fazla olursa su birikimi de o kadar çok artar ve bu da sıcaklığın artmasını sağlar. Örneğin; kutuplara güneş çok küçük açılarla geldiğinden dolayı kutup noktaları en soğuk yerlerdir.

3- Yükselti: Atmosfer, yerden yansıyan ışınlar sayesinde ısınır bu nedenle yerden yukarı doğru çıkıldıkça her 200 metrede 1 derece sıcaklık artmaktadır.

4- Kara ve denizlerin dağılışı: Karalar çabuk ısınır ve çabuk soğur. Ancak denizler geç ısınır ve geç soğur. Bu nedenle kışın denize yakın olan yerler daha soğuk olurken yazın da denize yakın olan yerler daha sıcak olmaktadır.

5- Nem: Atmosferde bulunan su buharına nem adı verilmektedir. Eğer bir bölgede nem oranı fazla ise o bölgede aşırı ısınma ve aşırı soğuma olayları görünmemektedir. Bu sebepten dolayı da günlük ve yıllık sıcaklık farklılıkları bu yerlerde az olur.

6- Okyanus akıntıları: Okyanus akıntısı, okyanuslarda suyun kütleler halinde hareket etmesi olayıdır. Ekvator çevresinden gelen okyanus akıntıları sıcaklığı arttırırken kutuplardan gelen okyanus akıntıları ise sıcaklığı düşürmektedir.

7- Rüzgarlar: Ekvator çevresinden gelen rüzgarlar sıcaklığı arttırır. Ancak Kutuplardan gelen sert rüzgarlar ise sıcaklığı fazlasıyla düşürmektedir.

8- Bitki örtüsü: 

Yoğun bitki örtüsünün ve ormanlar, gündüz aşırı ısınmayı, gece ise aşırı soğumayı engellemektedir.

Sıcaklığın Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Faktörler Nelerdir Konulu Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.