Sembolizm Akımının Özelikleri

Bu sayfamızda Sembolizm akımı nedir sorusunun cevabını vererek Sembolizm akımının özellikleri hakkında bilgi veremeye çalışacağız.

  1. yüzyılın ikinci yarısında Fransa’da parnasizme tepki olarak ortaya çıkmış olan edebiyat akımıdır. Kelime olarak simgecilik, kelimeleri sembollerle anlatma anlayışı anlamına gelmektedir. Akımın kurucusu Charles Boudleaire’dir. Eşyanın dış güzelliğine önem veren parnaslar ile diğer akımlara karşı Sembolistler, eşyanın insan ruhunda aldığı şekle ve anlama önem vermişlerdir.

Onlar eşyayı olduğu gibi değil, kelimelerin musıkisi ve sembollerin yardımı ile hissedildiği gibi yansıtmaktadır. Temel düşünceleri; hayali güzellik, sessizlik, duygusal lirizm ve musıkili anlatımdır. Sembolizm akımının etkisinde eser veren sanatçılara sembolist adı verilmektedir. Sembolistler eserlerinde sanatlı ve ağır bir dil kullanmışlardır.

Batı edebiyatındaki başlıca temsilcileri Boudleaire, Verlaine, Mellarme ve Rimbaud’tur. Edebiyatımızda Tanzimat edebiyatından sonra görülen bu akımın başlıca temsilcileri Cenap Şehabettin, Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Ahmet Muhip Dıranas’tır.

Sembolizm Akımının Temsilcileri Hakkında Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.