Samsun Gezilecek Yerler

Samsun Gezilecek Görülecek Yerler

Samsun Tatil Yerleri

Samsun Tatil Rehberi

Samsun
Samsun’un tarih öncesi çağlarda ne zaman ve nasıl kurulduğu hakkında kesin bilgiler yoktur.
Kentin güneyindeki “Dündar Tepe” höyüğünde yapılan arkeolojik araştırma ve incelemeler Kalkolitik ve Bakır Çağlarına ait bir uygarlığın yaşadığını ortaya koymuştur. Ayrıca söz konusu yörenin Hititlerden önce ve onların döneminde “Gaskalarca”da yerleşim yeri olarak seçildiği Hitit yazılı kaynaklarından anlaşılmaktadır.

M.Ö. 12. yy.da Anadolu’da Hitit siyasal egemenliğinin kalkmasından sonra Samsun’un çeşitli devletlerin nüfus alanı haline geldiği sanılmaktadır. M.Ö. 750-760 yılları arasında Anadolu’da Yunan kolonilerinin kurulduğu döneminde Samsun, ‘Amisos” adlı küçük bir yerleşme merkezi idi.

Bazı eski Yunan kaynaklarında Samsun ve civarında Amazon adı verilen savaşcı kadınların yaşadığı ve kendi topraklarına asla yabancı erkek sokmadıkları yazılıdır. Amazonlar’ın bugünkü Çarşamba ve Terme ovalarında yaşadıkları iddia edilmektedir. Amazonlar M.Ö. 1200 yıllarında yaşamış efsanevi kadın savaşçılardır.

Thermodon (Terme Çayı) kıyısında kurmuş oldukları THEMİSKYRA kentinde yaşamışlardır. Oklarının yaylarını iyi çekebilmeleri için kadınların çocukken sağ memelerini kestiklerini ve bundan dolayı kendilerine “memesiz” demek olan “AMAZON” adının verildiği söylenir.

Yaylalarda Alternatif Tatil
Akdağ ve Nebiyan Dağları eteklerinde yoğun bir biçimde yer alan yaylalar değişik tipteki yayla evleriyle ilginç bir yaşam sunar. Bu yaylalardan Akdağ Yaylası özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin hizmetindedir.

Kızılırmak Deltası sahilleri
Kızılırmak Deltası Türkiye’nin, Karadeniz sahilindeki doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük ve en verimli sulak alanıdır. Samsun ilinde, Kızılırmak Nehri’nin denize döküldüğü yerde Bafra, Alaçam, Engiz ilçeleri sınırları içinde kalan alanın Samsun-Sinop Karayolu Kuzeyinde kalan kısmıdır. Samsun-Sinop Karayolunun Kuzeyinde kalan alanda 56.000 hektar genişliğinde delta ovası uzanır.

Kuş Cenneti
Türkiye’nin ender su basar karakterli ormanlarından biri olan Yörükler Galeri Ormanı piknik ve doğa yürüyüşleri için bulunmaz bir alandır. Bafra ilçesi Doğanca beldesi sınırlarında bulunan Çernek Gülü ise özellikle kış ve ilkbahar dönemlerinde kuş gözlemciliği için çok uygundur. Kızılırmak Deltasında bugüne kadar toplam 311 kuş türü saptanmıştır. Türkiye’de ise 420 kadar kuş türü bulunmaktadır. Bölgede görülen türlerden bazıları Türkiye’de çok ender ve ancak zaman zaman görülmektedir.

Termal Turizm
Havza Karadeniz’in en önemli kaplıca merkezlerinden birisidir. Yeni ve eski binalardan oluşan 5 hamamın yanı sıra, termal otel-motellerde mevcuttur. Bir çok hastalıklara derman olduğu kanıtlanmıştır. Yine Ladik ilçemizde bulunan kaplıca, tedavi ve kür uygulamalarında içerdiği radyoaktif elemanlardan dolayı “Gençlik Suyu” da denilmektedir.

Görülmeli-Gezilmeli
Atatürk anıtı
1928-1938 tarihleri arasında Avusturyalı Heykeltraş Heinz Kreppel tarafından yapılmıştır. 19 Mayıs 1919´un anısına yapılan bu anıtın kaidesinin dört tarafında Milli Mücadele´yi vurgulayan kabartma figürler vardır.

Arkeoloji ve etnoğrafya müzesi
Samsun şehri dolaylarında Tekkeköy, Öksürüktepe, Toramantepe, Bafra İkiztepe ve Cedit sırtlarında yapılmış olan kazılarda çıkan tarihi eserle sergilenmektedir.

Büyük camii
Batumlu Haci Ali Efendi tarafından 9 Eylül 1884 yılında yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz´in annesi tarafindan onarıldığı için Valide Camii de denir.

İsa Baba Türbesi
Anadolu fethi sırasında şehit düşen İsa Baba ve diğer Türk mücahitlerinin mezarlarını ve küçük bir mescidi kapsayan kare şeklinde bir türbedir.

İtalyan katolik kilisesi
Saathane meydanındadır. 1885 yılında yaptırılan kilise bir rahip ile faaliyetlerine devam etmekte olup, ziyarete açıktır.

Atakum
Samsun-Sinop üzerinde şehir merkezine 5.km mesafeden baslar. Denizi sığdır ve geniş bir kumsala sahiptir.

Etkinlikler
Karpuz Festivali: Bafra, 22-23 Ağustos
Pirinç Festivali:13-14 Haziran
Uluslararası Halk Dansları Festivali: Merkez, 23-29 Temmuz

İklim
Kışlar ılık, ilkbahar sisli ve serin, yaz mevsimi ise genellikle kurak. Gezi için en uygun dönem Mayıs ile Ağustos ayları arasında

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.