Rüzgar Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir Kısaca Açıklama

Rüzgar Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir Kısaca Açıklama hakkında bilgi kısaca.

Özellikle yarı kurak ve kurak bölgelerde kayaların aşınıp şekil alması rüzgarlardan büyük oranda etkilenmektedir. Sıcaklık değişimi bu bölgelerde fazla olduğu için kayalar genleşip büzülerek ufalanmaya meyillidir. Fırtına, rüzgar ve benzeri doğa olayları da bunları aşındırıp farklı şekillere bürünmelerine neden olur.

Mantarkaya, tafoni, şahit kayalar ve yardang rüzgar aşındırma biçimleridir.

Mantarkaya: Kayanın alt bölgeleri rüzgar tarafından aşındırılır ve dış görünüşü mantara benzer.

Tafoni: Delikli bir yapısı vardır ve kayanın su ile çözünen kısmının rüzgar ile aşınması biçiminde oluşur.

Şahit kayalar: Delikli bir yapısı vardır ve yamaç kayalıklarında rüzgar aşındırmasıyla meydana gelir. Malzemeleri aşınması zor olan bir yapıya sahiptir fakat yamaçlarda bazı kısımlar diğerlerinden daha dayanıksız olduğu için rüzgar buradan aşındırmaya başlar ve noktalı bir görünüm oluşturur.

Yardang: Girintili çıkıntılı, pürüzlü bir yapısı vardır ve yamaçlarda meydana gelir. Yamaçta bulunan yumuşak parçaları rüzgar aşındırarak bu görünüme neden olur.

Kumul, barkan ve lösler rüzgar biriktirme biçimleridir.

Kumul: Tepecik biçimindedirler ve rüzgarın topladığı maddelerin bir yerde toplanmasıyla oluşurlar. Daha çok gevşek yapıya sahip arazilerde gözlemlenmektedir.

Barkan: Hilal biçimindedir ve çöllerde meydana gelir. Rüzgarın sürekli belli bir bölgeye doğru esmesi sebebiyle burada toplanan kumlar kum tepeciklerini oluşturmaktadır.

Lös: İnce toprak tozlarının birikmesiyle oluşan yapılar olup burada toplanan toprağın kalınlaşması ve çok verimli, gözenekli yapılara dönüşmesi olarak açıklanabilir. Kurak bölgelerde gözlemlenir.

mantarkaya2

Rüzgar Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri Pdf Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.