Reform Sonucu Oluşan Mezheplerin Adı

Avrupa halkları Orta Çağ’da en karanlık yıllarını yaşıyordu. Kilise, sahip olduğu gücü insanlar arasında dini yaymak için değil, kendi şahsi menfaatlerini korumak için kullanıyordu. İnsanlar kilisenin katı kuralları altında eziliyordu. Bilim, sanat üretmek kesinlikle yasaklanıyor, hatta bundan da ziyade kilisenin düşüncesine aykırı bir düşünceyi sadece söylemek bile insanların ölümle cezalandırılmalarına sebep olabiliyordu. Avrupa halkları böyle bir durum içerisinde kilise baskısı altında uzun yıllar geçirmişlerdir. Ancak kilisenin söylediğinin yanlış olduğunu düşünen ve başkaldıran bazı insanlar, reform hareketlerinin başlamasına sebep olmuşlardır. Reform, dinde yapılan yeniliklere verilen addır.

Reform hareketlerinin başlaması ile birlikte insanlar dini sorgulamaya başlamış, bu sorgulamanın sonucunda da ortaya yeni dini anlayışlar çıkmıştır. Bu farklı anlayışların ortaya çıkması ile birlikte de Hristiyanlıkta dini birlik bozulmuş, ortaya yeni mezhepler çıkmıştır. Farklı mezheplerde olan insanların dini anlayışları temelde aynı olsa da bazı inançları birbirinden farklılık göstermektedir. Ortaya çıkan mezhepler;

-Protestanlık
-Anglikanizm
-Kalvinizm

olarak sıralanabilir. Bunun haricinde ortaya onlarca mezhep çıkmış olsa da 3 ana mezhep bunlar olmuştur.

Protestanlık, Martin Luther adlı din adamının kiliseye isyan etmesi ile ortaya çıkmıştır. Bu anlayışta kilisenin söylediğinin aksine insanlar tanrıya bir din adamı aracılığıyla değil, kendi kendilerine ulaşabiliyorlardı.

Anglikanizm İngiltere kralının oluşturduğu dini lideri olmayan bir mezheptir. Kral, katolik kilisesi boşanmasına izin vermediği için kiliseden ayrılarak kendi kilisesini kurmuştur.

Kalvinizm ise Eski Ahit’te bulunan On Emir’e uyanların oluşturduğu bir mezhep olmuştur. Öncüsü Jean Calvin’dir.

Reform Sonucu Oluşan Mezheplerin Adı Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum kısmından Yazabilirsiniz

3 yorum

  1. hazırlayanın ellerine sağlık tam istediğim gibi olmuş reform sonucu hangi mezhepler ortaya çıktı kısa ve öz, ödevim bitti, yayında yapımda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.