Reaya Nedir

1322587213_43920f31fcba568d15e4274c46569faa_871871909Osmanlı Devletinde toplumu meydana getiren ve OSmanlı Devleti bünyesinde yaşayan halkın tümüne “Reaya” adı veriliyordu. Osmanlı Devleti altında yaşayan toplum Müslüman ve Müslüman olmayan halktan meydana geliyordu. Bu toplumda bulunan Müslüman olmayan yani Gayri müslim halk, Müslüman olan halktan farklı olarak “cizye” vergisi ödüyorlardı ancak ödedikleri bu vergi dışında Müslüman halk ile aralarında hiç bir fark yoktu ve eşit haklara sahiplerdi.

Müslüman halkın hayatı şeriat kurallarına yani din kurallarına göre şekilleniyordu buna karşılık Müslüman olmayan gayri müslim halkın yaşamı ise dinlerine, örflerine göre şekilleniyordu. Osmanlı Devletinde reayada yani halkta sınıflar arası geçiş yasak değildi ancak kişilerin toplumsal sınıflar arasında geçiş yapması sınırlı hale getirilmiştir.

Katip Çelebi’nin dediğine göre; insan mülksüz olmaz ve halk vergi ve asker konusunda bir kaynak niteliğindedir. Ulema ise kan yolu ile geçmektedir. Bu sözleri ile Katip Çelebi, insanların geçirmiş olduğu her aşamayı aslında devletin de geçirdiğini dile getirmiştir ve bu düşüncesini savunmuştur.

Reaya Ne Demek Adlı Yazı İçin Yorumlarınızı Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.