Radyasyon Sonucu Oluşan Hastalıklar

Radyasyon dağılınca hangi sağlık sorunları ortaya çıkar, radyasyon sonucu oluşan hastalıklar

Radyasyon veya diğer adı ile ışınım, elektromanyetik dalgaların veya parçaların enerji yayması ve aktarmasına verilen isimdir. Radyoaktif olan cisimlerin alfa, beta, gama gibi ışıma şekillerini uzayda yayması ya da uzayda meydana gelen herhangi bir elektromanyetik ışıma sonucunda oluşan durumların tümüne ise radyasyon adı verilir. Bir madde atomunun çekirdeğinde bulunan nötronlar sayıca protonlardan çok fazla ise bu tür elementler kararsız yapıda denir ve çekirdeğinde bulunana bu nötronlar alfa, beta, gama gibi ışımalar yaparlar ve parçalara ayrılırlar. Çevrede bu tip ışınlar yayarak parçalara ayrılan cisimlere de radyoaktif maddeler ismi verilir.

Yüksek derecede radyasyona yakalanmak hastalığa neden olur. Bu hastalığın bulguları midede bulanma, yorgunluk hissi, kusma ve ishal, saçların dökülmesi, kan kaybetme, ağız bölgesinde ve boğazda yaralar, enfeksiyonlar ile kendini gösterir. Bütün bedenin radyasyonla karşılaşmasının ardından 5-10 dakika içinde ilk bulgular görülür ve genelde bu tip hastalar 2 hafta içinde ölür.

Radyoaktif yapıya sahip olan maddeler bedendeki bütün organlara olumsuz etki gösterir ancak özellikle hızlı çoğalma yapısında olan hücrelerimiz daha çabuk tepki gösterir. Örnek olarak derimizde kızarmalar, ülserleşme, üreme hücrelerimizdeki temizlenme, gözde katarakt, saç dökülmesi, sindirim sistemimizdeki olumsuz bulgular bu tip erken reaksiyonlara örnektir. Bazı hücrelerimiz ise radyasyona daha geç cevap verme özelliğindedir. Mesela beyin, omurilik gibi sinir sistemi yapılarının onarılması çok güçtür. Radyasyon maruziyetinin geç bulguları ise yıllar sonra görülür. Sekonder kanserler bunlara örnek olarak verilebilir.

radyasyon

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.