Protonun Keşfi

atomkKatot tüpleri sayesinde elektron elde edilmektedir. Bununla birlikte elektrik deşarj yani boşalma tüpleri ile pozitif iyonlar meydana gelmektedir. Bu tüplerde kullanılan yüksek gerilim sonucunda atomdan elektronlar koparılır ve böylece pozitif iyonlar meydana getirilir. Meydana getrilen bu pozitif iyonlar bir elektriksel alanda elektronun ters yönünde hareket ettirilir ve negatif katota doğru ilerleme başlar. İlerleyen bu elektronların büyük bir kısmı hareket ettikleri sırada ortamda bulunan elektronlara çarpar ve nötral atomları meydana getirirler. Şayet ortası delik olan bir katot kullanılır ise pozitif parçacıklar delikten geçerler. Bu ışınlara da “pozitif iyonlar” ya da “kanal ışınları” adı verilmektedir.

Protonların keşfi sırasında pozitif iyonlar için e/m’nin bulunmasında katot ışınlarının araştırılmasında kullanılan yöntemlerin büyük ölçüde aynısı kullanılmıştır. Katot ışınlarında katot maddesi ne olursa olsun ortaya çıkan ışınların e/m oranı hep aynı düzeyde kalmıştır. Ancak pozitif ışınlardan oluşturulan e/m oranı tüpteki gazın oranına göre farklı olarak gözlemlenmiştir.

Protonlar ve elektronlar yüklü parçacıklardır böylece yük bakımından da eşit ve işaret bakımından da zıttırlar. Yani; protonlar “+” yüklü iken elektronlar “-” yüklüdürler.

Nötr olan bir atomda var olan proton sayısı elektron sayısına eşittir bu nedenle de yüklerin toplamı sıfıra denk gelmektedir.

Atomun yarı çapı 8 ile 10 cm arasında değişen bir küre şeklini almaktadır. Bu küre içinde proton ve elektronlar atomda dağınık bir şekilde bulunmaktadırlar. Elektronun küre içindeki dağılımı üzümün kek içindeki dağılımını andırmaktadır.

Elektronlar yok sayılabilecek kadar küçük boyuttadır. Bu sebepten dolayı atomun ağırlığını protonlar belirlemektedir.

Thomson teorisinde nötronlardan bahsedilmemiş olması ise bu teorinin aslında büyük bir eksik olduğunu göstermektedir.

Aynı zamanda Thomson teorisinde proton ve elektronların atomda dağınık bir şekilde bulunması tezi ise teorinin en önemli hatalı noktasıdır.

Protonun Keşfi Kısaca Bahsettiğimiz Yazımız Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Aşağıdaki Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.