Proteinlerin Görevleri Nelerdir Maddeler Halinde

Bu yazımızda proteinlerin görevleri nelerdir maddeler halinde kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Canlıların temel yapı taşı proteinlerdir. Aminoasitlerden oluşurlar. Molekül şeklinde birleşirler. Karbon, Hidrojen, Oksijen, Azot, Kükürt ve Fosfor elementlerinden oluşurlar. 20 çeşit aminoasit bulunur.

Aminoasitlerin her biri farklı anahtar şifrelerinde farklı bileşikler oluşturarak DNA şifreleri oluşturur. Proteinler her canlıda vardır. Canlılığın devamı için gereklidir. Hücrede ribozom organelinde sentezlenir. Ribozom ökaryot ve prokaryot her canlıda bulunur.

Proteinlerin farklı oluşlarının sebepleri, aminoasitlerin sayısı, çeşidi, dizilişi, sıklığı nedeniyledir. Farklı DNA şifreleriyle oluşmaları da onları farklı kılmaktadır. Proteinler insan vücudunda da temel yapı taşıdır. Her doku ve organda proteinden bahsetmemek mümkün değildir.

Proteinlerin görevleri şu şekildedir:

*Hücrelerin esas yapısını oluşturur.

*Vücutta bakım ve onarımı sağlar.

*Üremede görev alarak büyüme ve gelişmeyi sağlar.

*Vücudun bağışıklık sistemi kuvvetlendirir.

*Vücudun savunma mekanizmasını oluşturur.

*Vücutta enerji verici olarak kullanılır.

*Alyuvarlarda hemoglobin ve globin kısımlarını oluşturur.

*Hücrede ozmotik dengeyi kurar.

*Hücrede asit – baz dengesini kurar.

*Hücre zarının yapısında reseptör görevi görür.

*Fazlalıkları yağ ve glikoz şeklinde depolanır.

Proteinler Karbon, Hidrojen ve Oksijen ana elementlerinden oluşan ve Kükürt, Fosfor ve Azot taşıyabilen yapılardır. Bu yapılar uzun açlık süresinde en son olarak parçalanır ve enerji verir. Proteinler temel yapıcı ve onarıcı maddeler olarak, canlıların en çok ihtiyaç duyduğu yapılardır.

Bu nedenlerle proteinlerin canlılığın devamını sağlamasıyla hayati bir yapı oldukları ortaya çıkar. Protein bu bakımdan çok önemlidir.

15 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.