Proteinlerin Birbirinden Farklı Olmasının Sebebi Nedir?

p15

Bu yazımızda proteinlerin birbirinden farklı olmasının sebebi nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Canlılık özelliği taşıyan en küçük birim hücredir. Hücre her canlının ortak özelliğidir. Hücre üzerinde bulunan organel denilen mekanizmalar canlıdan canlıya farklılık gösterir. Fakat ribozom organeli her canlıda bulunur. Virüsleri canlı sayarsak sadece virüsler istisnadır.

Ribozom protein sentezinin gerçekleştiği organeldir. Protein sentezi yapmak her canlı için gerekli olduğundan bütün canlılarda ribozom bulunur. Bu da proteinin canlılık için en temel madde olduğunu gösterir. Protein aminoasitlerden oluşur. Aminoasitler hücre DNA tarafından kontrol altında tutulur.

DNA’nın protein sentezi sırasında aminoasitlerin sayı, çeşit ve sıralarının değişmesi proteinleri birbirinden farklı kılar. 20 tane protein çeşidinin farklı seçilimlerle farklılaşması DNA’daki bu dizme işlemi sayesinde gerçekleşmektedir.

DNA, adeta aminoasitleri şifrelemektedir. DNA’nın ayrıldığı ve iş bölümü yaptığı yerlerde aminoasitler puzzle gibi dizilip kodlanarak yeni proteinler meydana getirir. 20 çeşit protein değişik seçilimlerle farklı farklı yapılara bürünerek vücudun her yerinde görev alır.

Protein canlılık faaliyetinin gerçekleşmesi için bir ihtiyaçtır. İnsan vücudu neredeyse bir protein denizinde yüzmektedir. Beyin için vazgeçilmez olan proteinler dışarıdan takviye ile alınabilir. Doğal olarak sebze, meyve, tahıllar ve etlerden de alınabilir.

Sindirimi midede başlayan proteinlerin, tüketiminde oldukça dikkatli ve özenli davranmak gerekir. Vücut sağlıksız bir yapıda son çare proteinleri tüketmeye başlar. Bu da sonun başlangıcıdır.

Proteinlerin Birbirinden Farklı Olmasının Sebebi Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.