Projeksiyon Türleri ve Özellikleri

projeksiyon_05Yeryüzünün tamamının ya da bir kısmının kuş bakışı olarak belirli ölçekler kullanılarak kağıda aktarıldığı resimlere “Harita” adı verilir. Haritalardaki bozulmaları önlemek amacıyla da bir çok yöntem ve teknik olan projeksiyon türleri nelerdir konusunda sizlere bilgi vereceğiz.

  1. Silindirik Projeksiyon: Ekvator ve çevresinde bulunan alanlar düzleme aktarılırken fazlasıyla bozulma meydana gelir ve bozulma oranı ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe daha da fazla olur. Haritalar çizilirken ekvator ve çevresindeki bozulmaları en aza indirmek için kullanılan projeksiyon yöntemine “Silindirik projeksiyon” adı verilir.
  2. Konik Projeksiyon: Bir alan düzleme aktarılırken yani haritası çizilirken orta kuşaklarda da bozulmalar meydana gelmektedir. Orta Kuşakta meydana gelen bozulmaları en aza indirmek için konik projeksiyon yöntemi kullanılmaktadır.
  3. Düzlemsel Projeksiyon: Bu yöntem uygulanırken haritası çizilecek olan alan bir düzlem teğet tutularak çizilir. Düzlemsel projeksiyon yöntemi, dar alanların daha detaylı gösterilebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Dünya yüzeyinin teğet tutulan düzleme değdiği yerlerde bozulma en aza iner.

Coğrafya Projeksiyon Yöntemleri Konusunda Verdiğimiz Bilgiler İçin Yorumlarınızı ve Sorularınızı Yorum Kısmından Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.