Peygamberlerin Nitelikleri ve Anlamları

Peygamberlerin nitelikleri ve anlamları, Peygamberlerin nitelikleri nelerdir kısaca açıklayalım.

Peygamberlerin kişilik özellikleri şu şekilde maddelenebilir:

1) Yalan söylememek
2) Güvenilir bir kişi olmak
3) Zekası yüksek olmak
4) Günahlardan arınmak
5) Allah’ın verdiği buyrukları harfiyen insanlığa iletmek

Bu nitelikleri kısaca inceleyelim.

1) Yalan söylememek: Doğruluk bir insanın davranışları ile kelimelerinin birbirini ile uyumlu, uygun olmasına denir. İnsanların yalanlardan kaçınması, doğru sözler söylemesi nesillerden beri büyük bir erdem olarak kabul edilir.

Peygamber olmadan önce ve olduktan sonra bukişiler yalanlardan kaçınmayı, doğru sözler söylemeyi kendilerine görev bilmişlerdir. Onlar yalani hile, iftira, sahtecilik gibi kötü sayılan davranışlardan her zaman kaçınmışlardır.
2) Güvenilir bir kişi olmak: Peygamber olan insanlar çevrelerindeki insanlar tarafından güvenilir ve güçlü kişilikli insanlar olarak tanınırlar. Hz. Muhammed de peygamber seçildikten sonra bunu insanlara aktardığında hiç bir zaman yalancılıkla suçlanmamıştır. İnsanlar ona inanmışlardır. Yakın akrabası olan insanları yanına alıp onlara şöyle demiştir: ” şu dağın ardından düşmanların geldiğini iddia etsem bana inanır mısınız? ”. Bütün insanlar inanacakları, onun hiç bir zaman yalan söylemediğini söylemişlerdir. Seçilen bütün peygamberler de Hz. Muhammed gibi dürüs ve güven kazanmış kişilerdir. Düşmanları bile onlara rahatlıkla eşyalarını emanet edebilmektedir. Allah kutsal kitabımızda peygamber olan kişilerin güvenilir olduklarını bir ayetle şöyle belirtmiştir.

” Size Rabbinin vahiy ettiklerini aktarıyorum. Ben sizin için güvenilir bir elçiyim.” buyurmuş.

Peygamber olan kişiler Allah’ın buyruklarını kabul etmiş, bunları kendi yaşamlarında da uygulamış ve daha sonra insanlığa aktarmışlardır.
3)Zekası yüksek olmak: Peygamberler için görevlerindeki büyük sorumluluk yükü için zeki olmak önem taşır. Onların Allah’ın buyruklarını en doğru haliyle insanlara aktarabilmesi için zeka verilmiştir. Bu sebeple peygamber olan kişiler geleceği kestirebilen, ölçülü insanlardır. Bu nitelikleriyle Allah’ın buyruklarını insanlığa aktarma vazifesini hakkıyla yapmışlardır. İnsanları zeki kişilikleri ile rahatça kendilerine inandırmışlardır.
4) Günahlardan arınmak: Dinimize göre suç kabul edilen kötü davranışlara günah denir. İslamiyette yapılan her günahın cezası vardır. Dinen yasaklanmış davranışların yaparsak günah işlemiş kabul ediliriz.

Peygamber olan insanlar günahlardan arınmıştır. Günah olarak kabul edilen bütün hareketlerden uzak dururlar. Allah onlar daha dünyaya gelmeden kaderlerini belirlemiş ve yollarını çizmiştir. Bu kişiler günahsız, saf olarak yaratılmışlardır. Onlar Allah’ın yer yüzündeki temsilcileridir.

Bu insanların diğer bireylerce gözlemlenip örnek alınması gerekir. Bu yüzden onlar günahlardan kaçınırlar, doğru davranışlardan bulunurlar ve insanlığa günahın ne olduğunu ondan nasıl uzak duracağımızı öğretilerler.

Eğer peygamberler günah kabul edilen davranışlarda bulunsalarda insanların gözünde güvenilirlikleri ve doğrulukları kalmazdı. Bu halde de Allah’ın emirlerini ve buyruklarını yerine getiremezler, onun isteklerine ters olan hareketler yapmış olurlar.
5) Allah’ın verdiği buyrukları harfiyen insanlığa iletmek: Peygamber seçilen kişilerin esas vazifesi Allah’ın insanlığa iletmek istediği emirleri aynen onlara aktarmaktır. Bu göreve tebliğ denir.

Peygamberler Allah’ın göndermek istedikleri mesajları insanlardan gizlemezler, eklemeler ve çıkarmalar yapmayıp olduğu gibi insanlığa iletirler. Bu mesajları gizlemezler veya toplumdan uzak tutmazlar. Her hangi bir zorlamaya boyun eğmezler.

Peygamber olan kişiler dini emirleri iletirken bu bilgileri insanlara açıklayıp öğretirler, kendileri de uygularlar ve kontrol ederler. İnsanları kötü davranışlardan arındırıp temizliğe sevk ederler.

Aldıkları buyrukları harfiyen uygulama özellikleri onların uymaları gereken önemli özelliklerdendir.

Peygamberlerin nitelikleri ve anlamları hakkında yorumlarınızı aşağıdan hemen paylaşabilirsiniz.

2 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.