Pasinler ve Malazgirt Savaşlarının Türk Tarihi Açısından Önemi

Orta Asyadan Anadolu toprakları yönünde göçünü sürdüren Türk kabileleri, daha verimli ve yaşanabilecek topraklar bulmak ve buralarda yaşamak adına Anadolu kapılarına kadar dayandı. Anadolu kapılarının Türklere açılması noktasında Türk tarihi açısından önemli olan iki savaş vardır. Pasinler ve Malazgirt savaşları, Anadolu’yu kendilerine yurt edinmek isteyen Türkler ile Anadolu’nun sahibi olan Bizans İmparatorluğu arasında yaşanmış 2 önemli savaştır. Bu savaşların sonucunda günümüze dek uzanan Anadolu’daki Türk yerleşimi sağlanacaktır.

Pasinler savaşı; Bizanslılar tarafından Kapetron savaşı olarakta adlandırılmıştır, Bizans ve Selçuklular arasında yüz yıl boyunca sürecek olan savaşların ilki olma özelliğini taşımaktadır. Anadolu’nun Türk akınlarıyla karşılaşmasına ilk örnektir. Gürcü Krallığı ve Bizans İmparatorluğu bir hale gelerek Selçuklu Devleti karşısında savunmaya geçmişlerdir. Selçuklular bu savaşta bozguna uğramış olsalar da Gürcü komutan IV. Liparit’i ve birçok askeri esir olarak aldıkları için savaşın taktiksel olarak kazananı olmuşlardır. Savaş sonrasında Liparit bir daha Selçuklularla savaşmaması şartı ile serbest bırakılmıştır. Bu savaş sonrasında Anadolu topraklarını koruyan devletlerin zayıf olduğu anlaşılmıştır.

Malazgirt savaşı ise 1071 yılında Selçuklu Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yaşanmış bir savaştır. Bu savaş, Anadolu’nun kapılarının Türklere tam anlamıyla açılması açısından önemli bir savaş olmuştur. Bu savaşta Bizans birlikleri Selçukluya oranla fazla olsalar da savaş Selçukluların kesin zaferi ile sonuçlanmıştır. Bizans İmparatoru Romen Diyojen Selçuklulara esir düşmüştür. Savaş sonrasında yapılan anlaşmaya göre Bizans Selçuklulara vergi ödemeye mahkum edilmiştir. Bununla birlikte Bizans, Anadolu’yu koruyacak askerlerinin neredeyse tamamını kaybedip büyük bir bozguna uğradığı için Anadolu, Türklerin istilalarına karşı tamamen savunmasız hale gelmiştir.

 

Pasinler ve Malazgirt Savaşlarının Türk Tarihi Açısından Önemi Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.