Paris Barış Konferansı 18 Ocak 1919

Siyasi ve ekonomik anlamda güçlü olan Avrupa devletlerinin, sömürge ve yeni ham madde kaynakları arayışı ile başlattığı 1.Dünya Savaşı, Dünya üzerinde 9 milyondan fazla insanın ölümüyle son buldu. Bu savaştan sonra yapılan anlaşmalar ile birçok bölgede, siyasi ve yönetim noktasında önemli devrimler yaşandı. Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi bölgelerin haritaları önemli anlamda değişti.

Bu değişiklikler, savaşı kazanan taraf olan İtilaf Devletlerinin girişimiyle başlatılan Paris Barış Konferansı’nda düzenlenerek kabul edildi. Bu görüşmelerde asıl ana başlık Osmanlı Devleti’ni paylaşmak olduysa da, ortaya çıkan anlaşmazlıklar sonucunda bu durum daha ileriki tarihlerde netlik kazanmak üzere ertelenmiştir. Osmanlı Devleti’nde yaşayan azınlıkların temsilcileri de haklarını savunmak üzere bu konferansa davet edilmişlerdir.

Osmanlı Devleti’ne ait olan ve işgal edilen Arap Yarımadası, Suriye, Irak gibi bölgeler, Milletler Cemiyeti’nin kuracağı bir mandater devlet sistemiyle yönetilmesine karar verildi. Bunun yanında Doğu Anadolu bölgesinde de Ermenilerin yaşamadığı bölgeleri dahi içerisine alacak şekilde bir Ermeni Devleti kurulmasına karar verilmişti. Yunanlılar ise Batı Anadolu’da Yunan nüfusunun Türklerden yoğun olduğunu iddia ederek bu bölgelerin kendisine verilmesini talep etti.

Osmanlı Devleti haricinde olan İttifak Devletleri ile Paris Barış Konferansı’ndan sonra anlaşmalar yapılmıştır. Ancak Osmanlı Devleti için durumlar daha da karışık olduğu için bu görüşmeler, daha ileriki tarihlere ertelenmiştir.

Konferans sonucunda Avrupa’da toprakları bulunan birçok azınlık, Almanya İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi kaybeden devletlerden ayrılarak kendilerine yeni devletler kurmuşlardır. Rusya ise konferans sonunda Osmanlı üzerinde işgal ettiği bazı topraklardan çekilmiştir.

Paris Barış Konferansı 18 Ocak 1919 Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.