Pamuk Pirinç ve Çay Yetiştirilen Yerlerin İklim Özellikleri

Pamuk Pirinç ve Çay Yetiştirilen Yerlerin İklim Özellikleri Hakkında Bilgi

Ülkemizde yetiştirilen her ürünün belirli iklim koşullarına ihtiyacı vardır. Bu yazımızda pamuk, pirinç ve çay yetiştirilen yerlerin iklim özelliklerinin ne olduğunu işleyeceğiz. Bu özellikler sosyal bilgiler dersinde size yardımcı olmak için hazırlanmıştır.

Ürünlerin gerekli şartlarda yetişmesi ve ürün vermesi için gerekli olan koşullara iklim adı verilmektedir.

Pamuk için gerekli olan iklim şartları şunlardır:

Pamuk kurak bölgeleri sever. Elde edilen ürünün zarar görmemesi için pamuk yetiştirilen bölgenin yağış almaması gerekir. Aynı zamanda pamuk sıcak bölgeleri sever. Bu nedenle pamuk ülkemizde yaz aylarının kurak geçtiği Adana, Ceyhan, Diyarbakır gibi bölgelerde yetişir. Pamuk ayrıca sulama döneminde bol suya ihtiyaç duyar. Söz konusu bölgeler sulama imkanları bakımından da pamuk yetiştirmeye uygundur.

Fındık için gerekli olan iklim şartları şunlardır:

Fındık bol yağışı sever. Bu nedenle ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde ve Marmara’nın yüksek kesimlerinde yetiştirilir. Serin ve bol yağışlı iklimi seven fındık için Karadeniz Bölgesi uygun şartların tümünü karşılamaktadır.

Çay için gerekli iklim özellikleri:

Çayın ihtiyaç duyduğu iklim şartları da fındık ile benzerlik gösterir. Oda fındık gibi serin ve yağışlı iklimi sevdiğinden Karadeniz Bölgesinde bolca yetiştirilir. Eğimli ve bol yağışlı araziler çay üretiminde kaliteyi ve verimi artırır.

Pirinç için gerekli iklim şartları:

Bol suya ihtiyaç duyan pirinç Tayland gibi bol yağış alan ülkelerde çokça yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Daha çok tropikal iklimi seven pirinç Asya ülkelerinde çokça yetiştirilir. Pirinç üretimi için serin ve yağışlı bir iklime ihtiyaç vardır.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.