Osmanlıda Para Basılan Yere Ne Denir

1adsız

1adsızOsmanlı Devletinin ilk dönemlerinde bastırılmaya başlayan ilk gümüş para birimine “Akçe” adı verilmiştir. Osmanlıda ilk para bastırılan yer ise Bursa’dır. İlk akçe Bursa’da Orhan Gazi tarafından 1327 senesinde bastırılmıştır. Osmanlı Devleti’nin temel para birimi olan Akçe’de devletin ilk dönemlerinde bir tarih bulunmuyordu ancak I. Beyazıt döneminde akçelerin üzerine tarih basılmaya başlanmıştır.

Bazı tarihi kaynaklara göre Osmanlı Devletinde üç akçe bir paraya eşit oluyordu. 1687 senesinde Osmanlı para sistemindeki akçe birimi kaldırılmıştır ve kuruş usulüne uygun olarak para basılmaya başlanmıştır. Kuruşun küsüratı ise Osmanlıda mangır olarak basılıyordu. 1870 senesinden sonra ise kuruş yerine lira kullanılmaya başlanmıştır.

 

Osmanlı da ilk akçe ya da sikke gümüşten bastırılmıştı”Ak” kelimesi beyaz, parlak, temiz anlamlarına geldiğinden dolayı da paraya “Akçe” adı verilmiştir. “Ak akçe kara gün içindir” atasözünde geçen akçe kelimesi de para anlamında kullanılmaktadır.

15. yüzyıldan sonra para olarak kullanılan akçeye; Lala Yürgüç akçesi, Avarız akçesi, Geçer akçe, Kalp akçe, gibi isimler verilmiştir.

 

Osmanlıda Para Basılan Yer Konusundaki Yorum ve Görüşlerinizi Hemen Yorum Kısmından Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.