Osmanlı Devleti’nin Yönetim Anlayışı Hakkında Bilgi Kısaca

osmanlı devleti yönetimi ile ilgili görsel sonucu

Osmanlı Devleti kurulduktan sonra bölgesinde bulunan diğer beyliklerden farklı olarak Bizans üzerine seferler düzenlemiştir. Kendi içerisindeki birliği ve beraberliği kısa süre içerisinde sağlayan Osmanlılar, elde ettikleri ekonomik kazançlar sayesinde de bölgelerinde önemli bir güç olmayı başarmışlardır. Peki kısa dönem içerisinde bu derece güçlü olan, uzun dönemde ise üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı Devleti’nin yönetim anlayışı nasıldı?

osmanlı devleti yönetimi ile ilgili görsel sonucu

Osmanlı Devleti’nde idare gücü, kayıtsız şartsız olarak padişahta bulunuyordu. Yönetme yetkisi, babadan oğula olacak şekilde devir edilmekteydi. Osmanlı Devleti’nin başına gelecek olan padişahlar, genç yaşlarında sıkı bir eğitimden geçirilirlerdi. Bu sayede hem ahlâki olarak, hem de bilgi konusunda belirli bir yetkinliğe geldiklerinden emin olunurdu. Şeyh-ül İslâm ve kadılar, padişahın eğitimi noktasında önemli rol oynarlardı.

Devlet yönetimi içerisinde Şeyh-ül İslâm, İslâmi esaslara dayanan bir hukuk sistemi ortaya koyardı. Gerektiğinde yeni fetvalar, yasa olarak çıkarılır ve halka duyurulurdu. Adaletin sağlanması için gerektiğinde kadı ve kazaskerler görev alırlardı. Adalet, hoşgörü gibi kavramlar, Osmanlı devlet yönetimi noktasında da her zaman önemli konular olduğu için bu konularda ekstra bir hassasiyet gösterilmiştir.

Osmanlı Devleti’nin sahip olduğu bu sağlam yönetim sistemi, zaman içerisinde insanlar arasında başlayan yozlaşma, dinin yanlış anlaşılması ve kişisel emellere alet edilmesi gibi sebeplerden dolayı bozulmaya başlamıştır. İlerideki dönemlerde bu sistemlerin modernize edilmesi için bu kurallar yazılı hale getirilmiş, millet meclisleri açılmıştır. Ancak, Osmanlı gerileme dönemine girdikten sonra yapılan hiçbir yenilik fayda etmemiştir ve Osmanlı Devleti’nin yerine çok farklı bir sistem olan demokratik cumhuriyet yönetim sistemi ile yönetilecek Türkiye Cumhuriyeti gelmiştir.

Osmanlı Devleti’nin Yönetim Anlayışı Hakkında Bilgi Kısaca Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

 

 

 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.