Osmanlı Devleti’nin Ticarete Verdiği Önemin Sebepleri Neler Olabilir

Osmanlı Devleti’nin var olduğu zamanlarda ticaret, bir ülkenin ekonomisinin güçlü olabilmesi açısından çok önemli bir durumdu. Size şaşırtıcı bir örnek verelim. Bugün, pazarlarda 1 veya 2 lira gibi bir ücret ödeyerek satın aldığımız baharatlar, Orta Çağ Avrupa’sında sadece soyluların elinde bulunuyordu. Soylular, misafirlerine verdiği ziyafetlerde yemeklerinde bu baharatlarını kullanarak misafirlerine ne kadar zengin olduklarını gösteriyorlardı. Yanlış duymadınız, çünkü o zamanlar bu baharatlar Avrupa’ya binlerce kilometre yol kat ederek geliyordu.

Osmanlı Devleti, kurulduğu bölge itibariyle Asya ile Avrupa’yı birleştiren noktada bulunduğu için tüccarlar, ticaret işleri için Osmanlı topraklarını kullanır, devlete önemli derecede vergi bırakırlardı. Osmanlı ekonomisi bu vergiler sayesinde önemli derecede güçlenirdi. Bunun yanı sıra Osmanlı hem doğudaki ticari ürünlere kolaylıkla erişebiliyorken, aynı zamanda batıdaki ürünlere de erişebiliyor, bunları bu bölgeler arasında satarak önemli kazançlar elde ediyordu.

Bunun yanı sıra Karadeniz ve Akdeniz’in Türk gölü haline gelmiş olması sebebi ile Osmanlı, önemli ticaret noktalarının neredeyse tamamını elinde bulunduruyordu. Fethettiği topraklardan bir kısmının önemli liman şehirleri olması sebebiyle Osmanlı’da deniz ticareti de önemli bir kazanç kapısı olarak yerini koruyordu.

Osmanlı hükümdarları, devlet idaresinin sağlam olabilmesi için sağlam bir ticaret yapısının var olması gerektiğini biliyorlardı ve yaşantıları boyunca yaptıkları fetihleri de bu bilince göre şekillendirmişlerdi. Nitekim Osmanlı’da bu ticari faaliyetler ile birlikte önemli zenginliklere kavuşmuştu.

Ancak bu durum Amerika’nın Keşfi, Ümit Burnu’nun keşfi, Süveyş Kanalı’nın açılması gibi durumlar sonucunda değişmiş, Osmanlı bir ticaret merkezi olmaktan çıkarak büyük ekonomik zararlara uğramış, zaman içerisinde de yıkılmıştır.

Osmanlı Devleti’nin Ticarete Verdiği Önemin Sebepleri Neler Olabilir Adlı Yazımızla İlgili Yorumlarınızı Yorum Kısmından Yazabilirsiniz

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.