Osmanlı Devletinde Divan Üyeleri Kimlerdir

Osmanlıda Divan Üyeleri Kimlerdi Görevleri Nelerdir Kısaca Bilgi Paylaşacağız. Peki Osmanlı Devletinde Divan Üyeleri Kimlerdir

Osmanlı Devleti her ne kadar padişahın egemenliğinde yönetilse de devletin çeşitli işleri için bir divan bulunmaktaydı. Divan-ı Hümayunda padişah, vezir, Rumeli ve Anadolu Kazaskerleri, Şeyhülislam, Kaptanı Derya ve nişancı bulunmaktaydı. Fatih Sultan Mehmet döneminde ise yeni bir uygulamayla padişah divanı arkada bir bölümden takip etmiş bu şekilde veziri azamın görüşlerini daha rahat söylemesi sağlanmıştır. Bu nedenle divana veziri azam başkanlık yapmış ve bu şekilde yönetimde padişaha yardımcı olmuştur.

Her bir divan üyesinin farklı görevi vardır. Veziri azam padişahtan sonraki en yetkili kişidir ve padişahın mührünü taşır. Vezir ise veziri azamdan sonra en yetkili kişidir. Sadrazamın altında çalışır ve onun verdiği görevleri yapar. Kazaskerler ise Anadolu’da ve Rumeli’de olmak üzere 2 adettir. Kazaskerler adli işlerden sorumludur ve adli görev yapan kadı ve müderris atamalarından sorumludur. Bugünkü karşılığı yargıçtır. Defterdarlar da Kazaskerler gibi Anadolu ve Rumeli’de olmak üzere 2 tanedir. Devletin mali işlerinden sorumludur ve Maliye Bakanı gibi görev yaparlar. Nişancı devlet topraklarının gelirlere göre deftere kaydını yapar ve tapu, kadastro işlerine bakar. Şeyhülislam devlet için alınan kararların dine uygun olup olmadığı karar verir ve ona göre fetva verirdi. Sadrazam ile eşit rütbededir ve asli olarak divan üyesi değildir. Şeyhülislama gerekli olunan konularda divana çağrılırdı. Kaptanı Derya devletin denizcilik ile ilgili işlerini yürütür ve donanmalara bakar. Divanın asli üyesi değildir ancak gerekli konularda çağrılırdı.

Osmanlı Devleti Divan Üyeleri Hakkında Sorularınızı ve Düşüncelerinizi Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.