Omuriliğin Görevleri

omurilik-sogani-gorevleriİnsan vücudu son derece muhteşem bir yapıdır. Öyle ki; İnsan vücudunda bulunan her organ ve her yapı birbirleri ile sürekli iletişim halindedir ve bununla birlikte aynı zamanda her organ ve her yapı kendisine düşen görevleri yerine getirmektedir. Bu yazımızda sizlere omuriliğin görevleri kısaca sizlere derlediğimiz bilgileri sunacağız.

Omurganın içinde yer alan 45 santimetre civarında boyu olan yapıya “Omurilik” adı verilmektedir.

Omuriliğin temel olarak iki ayrı görevi bulunmaktadır;

1- Omurilik, beyin ve çevresel sinir sistemi arasında bağlantı kurmaktadır. Böylece vücutta bulunan diğer bölümler birbirleri ile koordineli bir şekilde görevlerini yerine getirebilmektedir.

2- Omurilik, insanların reflekslerini kontrol altına almaktadır. Bu nedenle de insan vücudunda meydana gelen reflekslerin bir çoğu omurilikler tarafından denetlenerek meydana gelmektedir. Bu nedenle de reflekslerin merkezi omuriliktir. Ayrıca insan vücudunda meydana gelen yutma, çiüğneme, hapşırma ve öksürme gibi refleks olayları da omurilik soğanı tarafından kontrol edilmektedir.

Vücut içinde omurilik her ne kadar refleksleri ve hareketleri kontrol etse de temelde omurilik de beyin tarafından yönetilmektedir. Bu duruma bağlı olarak da gerekli durumlarda beyin insan vücudunda meydana gelen reflekslere baskı yapabilir ya da bu refleksleri yönlendirebilir. Mesela; beklenmedik bir anda insan elini hızla çeker ise bu omruilik tarafından yönlendirilen bir reflekstir. Ancak insan kan aldırırken canı acısa dahi kolunu çekmez bu da beynin refleksleri bastırmasına somut bir örnektir.

Omuriliğin Görevi Kısaca Bahsettiğimiz Yazımız Hakkındaki Yorumlarınızı ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Alanından Hemen Bizimle Paylaşın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.