Okul Öncesi Çocuğunun Okuldaki Bir Gününün İncelenmesi

Okul Öncesi Çocuğunun Okuldaki Bir Gününün Gözlenmesi
o.ö.e Çocuğunun Okuldaki Bir Günü gözlem formu

Okul Öncesi Eğitimde Çocuğunun Okuldaki Bir Gününün gözlenmesindeki amaç Çocuğun beden, zihin ve duygu gelişmesini ve iyi alışkanlıklar kazanıp kazanmadığının belirlenmesi üzerine yapılan incelemedir.

Okul Öncesi Çocuğunun Okuldaki Bir Gününün İncelenmesi örneği

OKULA GELİŞ HAZIRLIK: (08.00-08.30)
Sinem sabah 08.30 da sınıfa geldi.Sınıfa girince arkadaşlarına ve öğretmenine; “günaydın” diyerek ilgi köşelerinde oynamakta olan arkadaşlarının yanına koştu.

SERBEST ZAMAN: (08.30-09.15)
Sinem arkadaşlarıyla evcilik köşesinde mutfak bölümünde oynadı.En çok pasta ve kek yapmayı sevdiğini söyledi.Sınıfta en çok evcilik köşesinde oynamaktan zevk aldığını söyledi.Oyunlarında,oyuncaklarını arkadaşları ile paylaşarak oynadı.

TOPLANMA-TEMİZLİK VE KAHVALTI: (09.15-10.15)
Sinem,arkadaşları ile birlikte oyuncaklarını yerlerine koyarak sınıfta düzeni sağladı.Daha sonra ellerini yıkamaya gitmek için sıraya girdi.Sessiz bir şekilde sırasının gelmesini bekledi.Daha sonra ellerini yıkayarak kahvaltı masasına oturdu.Kahvaltısını yardım almadan tek başına bitirdi.Daha sonra yine yardım almadan tek başına lavobaya giderek ellerini yıkadı ve sınıfa döndü.

TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ: (10.15-11.00)
Sinem,Türkçe dil etkinliğinde öğretmeninin yönergesi ile sandalyesini alıp diğer arkadaşları ile birlikte “U” şeklinde oturarak öğretmeninin anlatacağı hikayeyi merakla beklemeye başladı.Öğretmen önce sınıfa bilmeceler sordu.Sinem sorulan bilmecelere yanıt vermeye çalıştı.Öğretmen sınıfa,”Kim bilmece sormak ister?”dediğinde Sinem parmak kaldırarak etkinliğe katılmaya çalıştı.Daha sonra öğretmen,”Okul Servisi”adlı hikayeyi anlattı.Sinem hikayeyi dikkatle dinledi.Hikaye bittiğinde hikayeyi çok beğendiğini ve tekrar dinlemek istediğini söyledi.Hikayeden sonra öğretmen parmak oyunu oynattı.Sinem parmak oyununda çok eğlendi ve parmak oyununu sürekli tekrar etti.

MÜZİK ETKİNLİĞİ: (11.00-11.30)
Şarkı etkinliğine geçmeden önce Sinem arkadaşları ile sürekli konuştu,güldü.Öğretmeninin yönergesi üzerine sandalyesine oturarak,öğrenecekleri yeni şarkıyı merakla beklemeye başladı.Öğretmen;”Nasrettin Hoca” adlı şarkıyı söyledi.Sinem,şarkıya yüksek sesle eşlik etti.Öğretmen hazırlamış olduğu Nasrettin Hoca sakalını ve şapkasını öğrencilere sırasıyla takarak şarkıyı söylemelerini istedi.Sinemde sırası geldiğinde sakalı ve şapkayı takarak şarkıyı söylemeye çalıştı ve çok eğlendi.

OKUMA –YAZMAYA HAZIRLIK ETKİNLİĞİ: (11.30-12.30)
Öğretmen çalışma kitaplarını öğrencilere dağıttı.İlk olarak;”Kendini bir balina gibi hayal et ve sen bir balina olsaydın ne yapardın?Resim çizerek anlat.” yönergeli çalışma yaptırıldı.Sinem bu yönergede,deniz,gemi ve balina çizdi.Balinayı çok sevdiğini ve sevimli bir hayvan olduğunu söyledi.Balina olsaydın ne yapardın sorusuna ise;bütün denizlerde durmadan yüzerdim diye cevap verdi.İkinci okuma yazma sayfasında ise kilidi kaybolmuş bir kapı resmi vardı.Ve bu kapıyı nasıl açarsınız diye soru yöneltilmişti.Sinem bu yönergede çilingirden yeni bir anahtar yaptırırdım diyerek büyük bir anahtar resmi çizdi. Üçüncü okuma yazma sayfasında ise matematik işlem çalışması vardı.Sinem verilen toplama işlemlerini doğru bir şekilde yaptı.

TOPLANMA-TEMİZLİK-ÖĞLE YEMEĞİ: (12.30-13.30)
Sinem,okuma yazma etkinliği bittikten sonra kalemlerini yerine yerleştirerek masasını topladı.Diğer arkadaşlarınada sınıfı toplamada yardım etti.Lavobaya gitmek için yine sıraya girerek sırasının gelmesini bekledi.Bu sırada arkadaşları ile sohbet etti şarkı söyledi.Daha sonra ellerini yıkayarak yemek masasına oturdu.Yemek duasını yaptıktan sonra yemeğini yemeğe başladı.Yemeğini iştahla bitirdi.Daha sonra yine ellerini yıkayarak sınıfına döndü.

FEN VE DOĞA ETKİNLİĞİ: (13.30-14.00)
Açık hava basıncının deneyi yapıldı. İçi su dolu bardağın ağzı hava kalmayacak şekilde kağıtla kapatılıp,ters çevrildiğinde suyun dökülmediği görülür.Suyun dökülmemesinin nedeni, suyun kağıda uyguladığı basıncın, açık havanın kağıda uyguladığı basınca eşit ya da küçük olmasıdır.Sinem bu deneyi ilgiyle izledi ve deneyi yapmak istediğini söyleyerek parmak kaldırdı.İlk denemesinde başarılı olamadı kağıdı tam olarak bardağın ağzına yerleştiremediği için bardağın içindeki sular döküldü.İkinci denemesinde deneyi başarı ile tamamladı ve çok mutlu oldu.Eve gittiğinde annesinede deneyi anlatıp,göstereceğini söyledi.

SANAT ETKİNLİĞİ: (14.00-15.00)
Sandalyesini çekerek masaya oturdu.”Sihirli Boya”etkinliği yapıldı.Öğretmeninin dağıttığı kağıt ve boyalarla öğretmeninin anlattığı şekilde resmi uygulamaya çalıştı.Zorlandığı yerde arkadaşlarından ve öğretmeninden yardım istedi.Arkadaşları ile resmi hakkında konuştu.Diğer arkadaşlarının resimlerine yorumlar yaptı.Etkinlik bittiğinde boyalarını kutusuna yerleştirdi.

OYUN ETKİNLİĞİ: (15.00-16.00)
Öğretmen çocukları çember şeklinde yere oturttu.Daha sonra eline uzun,plastik bir çubuk alarak çocuklara bunu uzun,plastik bir çubuk dışında bir şeye benzetseydiniz neye benzetirdiniz sorusunu yönelterek sırasıyla çocuklara çubuğu vererek neye benzettiklerini ve benzettikleri şey ile ne yaptıklarını söylemelerini istedi.Sinem çubuğu,tarağa benzettiğini ve saçını taradığını söyledi.

İKİNDİ KAHVALTISI: (16.00-16.30)
Sinem ellerini yıkayarak yemek masasına oturarak yemeğini yedi.Tabağındakilerin hepsini bitiremedi.Daha sonra ellerini yıkayarak sınıfına döndü.

EVE GİDİŞ: (16.30-17.00)
Sinem eve gidiş için çantasını hazırladı.Tek başına montunu giyerek hazırlandı.Öğretmenine ve arkadaşlarına, iyi akşamlar diyerek sınıftan ayrıldı.

DEĞERLENDİRME:
Sinem,arkadaşları ile uyumlu,anlaşabilen bir çocuk.Gün içerisindeki etkinliklerini başarı ile tamamlıyor.Kendisini düzgün ifade ediyor.Duygularını çekinmeden söylüyor.El –yüz yıkama,tuvalet temizliği vb.temizlik kurallarını uygulayabiliyor.Giysilerini yardımsız giyip çıkarabiliyor.Kendi başına yemek yiyebiliyor.Etkinliklerde ilgisini uzun süre kaybetmeden etkinlik bitene kadar sürdürebiliyor.Etkinliklere kendi isteği ile katılarak sorumluluklarını yerine getirebiliyor.
Arkadaş seçiminde genelde kız arkadaşlarını seçiyor.En sevdiğin arkadaşın kim diye sorduğumda;kızlardan Nisanur’u,erkeklerden Ramazan’ı sevdiğini söyledi.Arkadaşlarını seçerken kendisi ile isteklerinin,zevklerinin uyuşabileceği kişiler seçmeye özen gösteriyor.Okulda mı evde mi daha eğlenceli vakit geçirdiğini sorduğumda;okulda,arkadaşları ile birlikte daha iyi vakit geçirdiğini söyledi.Evde neler yaptığını sorduğumda;en çok annesiyle birlikte pasta yapmaktan hoşlandığını söyledi.Evde ödevlerini yapmaktan keyif aldığını söyledi.Anne ve babası ile birlikte gezmekten,parka,sinemaya gitmekten hoşlandığını söyledi.Okulda nasıl vakit geçirdiğini sorduğumda;okulu çok sevdiğini,öğretmeni ve arkadaşlarını çok sevdiğini,onlarla güzel eğlenceli vakit geçirdiğini söyledi.
Çocuğun bir günüyle ilgili notlarımı,başka bir arkadaşımın gözlem raporlarıyla karşılaştırdım.Kız ve erkek çocuklarının;nelerden hoşlandıkları,hangi oyuncaklarla oynadıkları ve hangi köşelerde zaman geçirdiklerini hakkında değerlendirmeler yaptık.Sinem’in oyunlarında daha çok kız arkadaşlarını tercih ettiğini,Teoman’ın ise daha çok erkek arkadaşları ile oynadığını, gözlemledik. Sinem evcilik köşesinde,mutfak bölümünde daha çok vakit geçirirken,Teoman blok köşesinde oynadı. Sinem daha sakin hareketsiz oyunlar oynarken,Teoman daha hareketli oyunlar seçti.Sinem arkadaşlarına karşı daha yardımsever iken Teoman daha çok kendi etkinlikleri ile ilgilendi.
Bu çalışmanın plan yaparken bana sağlayacağı yararının;çocuğun eksikliklerini görerek bu eksikliklerini tamamlayıcı etkinlikler yaparak,ailesine iletilmesi gereken bir durum varsa bu konuyu aile ile görüşerek işbirliği ile sorunu çözerek,çocuğun ilgi,isteklerine yönelik etkinlikler yaparak,çocuğun yeteneklerini keşfedip ona bu yönde destekleyici çalışmalar yaparak çocuğun gelişimine sağlıklı bir katkı sağlama şansım olacağı kanısına vardım.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.