Nato Günü İle İlgili Yazılar

Nato günü ile ilgili yazılar hakkında bilgi kısaca

Kuzey Atlantik Anlaşması olarak da bilinen NATO, uluslararası bir kuruluştur. İngilizcesi ise North Athlantic Traty Organization’dır ve baş harfleri ile oluşan NATO kısaltması kullanılır.

Birleşmiş Milletler çatısı altında toplanan bazı milletler 1949 yılında kendilerini savunmada yardımı olacaklarını düşündükleri yeni bir dayanışma örgütü için birleştiler. ABD, Kanada, Fransa, İngiltere, İzlanda, Hollanda, Belçika, İtalya, Danimarka, Norveç ve Portekiz NATO örgütü adı altında dayanışma sağladılar. 1952 yılında Türkiye’de NATO’ya üye oldu ve ardından Yunanistan, Batı Almanya ve İspanya gibi devletler de bu kuruluşa katıldı. Bugün toplamda 16 devlet NATO üyesi olmuştur.

NATO, dünyanın herhangi bir ülkesinden ve özellikle de komünist ülkelerden gelebilecek saldırılardan korunmak için üye ülkelerin oluşturduğu bir kuruluştur. NATO’ya üye olan devletler kendi içlerinde bir savunma desteği oluşturmuşlardır ve herhangi bir ülkeye saldırı halinde bu saldırı tüm iyelere yapılmış gibi kabul edilir. Saldırıya uğrayan NATO üyesi devletin yanında yer alır ve desteklerini esirgemezler. Bazı durumlarda saldırıya uğrayan devletin yanında savaşa bile girebilirler. Bir savunma birliği olarak kurulan NATO’ya üye devletler savaş durumunda birbirlerine silah yardımı yapar, destek sağlar. Bu sayede bu devletler arasında barış korunmuş olur ve gelişmeler de olumlu yönde gerçekleşir. Bu ülkeye üye devletleri tehdit eden diğer devletler için caydırıcı bir unsurdur.

NATO düzenli bir çalışma sistemi ile iş görür. Bu düzenlemelerde temel olarak üç organ yer alır.

1. NATO Konseyi: NATO Konseyini üye ülkelerin temsilcileri ya da dışişleri bakanları oluşturur. Konseyin toplantılarına da NATO Genel Sekreteri başkanlık eder. Konsey toplantılarında gündemdeki konular, siyasi, ekonomik, askeri, kültürel meseleler konuşulur.

2. Sekreterya: NATO’nun günlük yazışmalarını ve diğer rutin işlerini halleden genel sekreter ve yardımcılarından oluşur.

3. Askeri Komite: NATO’ya üye devletlerin Genel Kurmay Başkanlarından oluşan askeri komite, NATO Konseyine bağlıdır ve en yüksek askeri kurumdur. Komitede genellikle askeri meseleler görüşülür, savunma ile ilgili problemler tartışılır. Komitenin içinde üçlü bir grup daha bulunur ve buna Daimi Grup adı verilir. Daimi grup, gerektiğinde NATO komutanlarına emirler verir; yani kurulun yürütme organı gibi çalışır.

NATO’nun 4 büyük komutanlığı bulunmaktadır:

1) Avrupa Yüksek Komutanlığı

2) Atlantik Yüksek Komutanlığı

3) Manş Komitesi Komutanlığı

4) Amerika, Kanada Bölgesi Komutanlığı

NATO’yu ilgilendiren ortak askeri hareketler deniz ve karada belirlenmiş ortak zamanlarda yapılır. Bu sayede yeni savaş taktikleri ve çeşitli askeri yöntemler tatbik edilir ve ordu olası bir savaş durumuna hazır halde tutulur.

NATO’ya ait savaş malzemelerini NATO üye devletleri birbirlerine karşı kullanamaz.

4 Nisan günü NATO üyesi olan devletler tarafından NATO Günü olarak kabul edilmiştir. NATO’nun amaçları, çalışma şekli, üye ülkeleri gibi NATO’yu tanıtıcı bilgiler sunulur. Barışın korunmasının önemi anlatılır ve milletlerin dayanışmasının, birbirlerine saygı göstermesinin NATO’nun asıl amacı olduğu vurgulanır.

Flag_of_NATO

Nato Günü İle İlgili Yazı Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.