Namık Kemal Hayatı

482931-3-4-3e23fNamık Kemal, “Vatan ve Hürriyet şairi” olarak bilinmektedir. Şair ve yazar olan Namık Kemal, 1840 senesinde Tekirdağ’da dünyaya gelmiştir. Babasının adı Mustafa Asım Bey, annesinin adı Fatma Zehra Hanım idi. Abdüllatif adındaki dedesi Namık Kemal’in eğitimi ile yakından ilgilenmiştir. Bu sayede de Namık Kemal daha küçük yaşlarda Arapça, Farsça, Fransızca dillerini öğrenmiştir.

1857 yılında tercüme odasına girerek Edebiyat alanında tanınmaya başlarken 21 yaşına geldiğinde Encümen-i Şuara yani “Şairler Akademisi“ne üye oldu.

Şinasi ile tanıştığında ise Namık Kemal’in hayatı oldukça değişti; “Tasvir-i Efkar” adlı gazetede yazılar yazmaya başladı ve Edebiyat dünyasın tarafından daya iyi tanınmaya başladı. 1865 yılında Şinasi Fransa’ya gittiğinde ise Namık Kemal Tasvir-i Efkar gazetesini tek başına çıkarmak durumunda kaldı.

Gazetede tepki alacak bir yazı yazması ile Tasvir-i Efkar gazetesi kapandı ve Namık Kemal de Erzurum Valiliği’ne atandı. Ancak Namık Kemal Ziya Paşa ile Paris’e kaçtı.

Üç yıl kadar sonra İstanbul’a dönen Namık Kemal, “İbret” adlı gazete çıkarmaya başladı. Ancak yazmış olduğu “Vatan Yahut Silistre” oyunu yüzünden Kıbrıs’ta bulunan Magosa’ya sürgün edildi. Sayısız olan bir çok eserini ise sürgün olduğu bu 38 ay içinde yazmıştır.

Namık Kemal, 2 Aralık 1888 gününde hayatını kaybetmiştir.
Namık Kemal Eserleri:
  • Tiyatroları: Vatan Yahut Silistre, Zavallı Çocuk, Akif Bey, Celaleddin Harzemşah, Kara Bela, Gülnihal
  • Romanları: İntibah, Cezmi
  • Eleştirileri: Tahrib-i Harâbât, Takip, Renan Müdafaanamesi, İrfan Paşa’ya Mektup, Mukaddeme-i Celal
  • Tarih Kitapları: Devr-i İstila, Barika-i Zafer, Evrak-ı Perişan, Kanije, Silistre Muhasarası, Osmanlı Tarihi, Büyük İslam Tarihi
  • Şiir: Hürriyet Kasidesi, Vatan Şarkısı, Vatan Mersiyesi, Vaveyla (Çığlık)

Namık Kemal Hayatı Kısa Hakkındaki Yorum ve Görüşlerinizi Hemen Bize Yazın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.