Namaz Çeşitleri Ve Kılınış Şekilleri Nelerdir?

c15

Bu yazımızda namaz çeşitleri ve kılınış şekilleri nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Namaz dinin direği olan bir ibadettir. Farz olanları ve nafile olanları vardır. günlük hayatta insanlar özellikle, vakit namazları, Cuma namazı, cenaze namazı, bayram namazı gibi namazlar kılarlar. Nafile olarak teheccüt, kuşluk, evvabin, vitr (vacip) namazı, teravih, hacet namazı gibi namazlar kılınır.

Vakit namazları, bütün namazların temelini oluşturur. Vakitli ve niyetlidir. Namaz kılma vakitleri sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsıdır. Sabah 2 farz 2 sünnet, öğle 4 sünnet 4 farz 2 son sünnet, ikindi 4 sünnet 4 farz, akşam 3 farz 2 sünnet, yatsı 4 sünnet 4 farz 2 son sünnet ve son olarak 3 vitr vacip namazı şeklinde 40 rekattır.

Cuma Namazı, 16 rekattır. 4 ilk sünnettir, 2 farzdır, Hutbe de namazın içindendir ve farzdır, 4 zühri ahir, 4 son sünnet, 2 vaktin son sünnetidir. Cuma namazı mutlaka cemaatle kılınır, bireysel kılınmaz.

Bu namazlar normal düzende kılınır. Kıyam, kıraat, rüku, secde, tahiyyat içerir.

Farklı olarak kılınan namazlar bayram namazı ve cenaze namazıdır.

Bayram namazı cemaatle kılınır. Vaciptir. Kıyam, kıraat, rüku, secde ve tahiyyat bulunur. Tekbir farklılıkları içerir. 2 rekattır. İlk rekatta kıyam ve kıraat yapılır. İki kez tekbir getirilir eller bağlanmaz, üçüncü tekbirde kıraat yapılır ve namaz rutine girer rekat tamamlanır. İkinci rekatta kıyam ve kıraat yapılır. 3 kez tekbir alınır eller bağlanmaz. 4. tekbirde rükuya gidilir. namaz rutine gider ve tahiyyatla sonlandırırlır.

Cenaze namazı farzı kifayedir. Ayakta kılınır. 4 tekbirle kılınır. Sadece kıyam yapılır. İlk tekbirle Subhaneke vecelle senaük ile okunur. İkinci tekbirde salli barik okunur. Üçüncü tekbirde Fatiha ya da cenaze duası okunur. 4. tekbirde önce sağa sonra sola selam verilerek namaz bitirilir.

Namaz Çeşitleri Ve Kılınış Şekilleri Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.