Mürekkep Yalamak Deyiminin Anlamı Ve Hikayesi

Bu yazımızda mürekkep yalamak deyiminin anlamı ve hikayesi kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Matbaanın bulunmasından önce kitaplar elle yazılır elle çoğaltılırdı. El emeği olan bu kitaplara yazma eserler denirdi. Kitaplarla ilgilenen ve kitapları araştırma malzemesi olarak kullananlar kütüphanelere giderek çalışmaktaydı.

Bu nedenle yazma eserlerin bulunduğu ve çoğaltıldığı kütüphaneler hayatın merkezinde bir yere sahipti. Yazma eserlerin çoğaltılmasında insanlar gerektikçe kütüphanelerde kalmakta zamanları yoksa kitapları ezberlemekteydi.

İnsanların bu şekilde kitapları yazması ve yazarak çoğaltması mürekkep, kalem ve kağıdı kutsal saymıştır. Bunlarla ilgili de sosyal hayatta konuşma dilimize birçok deyim ve atasözü yerleşmiştir. Deyimlerden biri de mürekkep yalamak deyimidir.

Mürekkep yalamak deyimi, bir işi bütün yönleriyle yanlışı ve doğrusuyla bilmek, tecrübeli olmak demektir.

Hikayesi:

Bir gün bir alim, kitaplar üzerinde çalışmalar yaparken, yeni yazdığı kitaba hazırlık için araştırmalar gerçekleştirmekteydi. Zaman zaman not olarak kendine kaynak oluşturmaktaydı. Alim, kitabını yazmaya karar vermiş ve hazırlıklarını tamamlamıştı.

Kitabını yazmaya başlayan alim, mürekkep ve kalemi yanından hiç eksik etmezdi. Böylece mürekkebi bitince yerinden kalkmadan hemen tazelerdi. Kitabı yazarken bir yerde imla hatası yapmıştı. Silgi olmadığı için mürekkebi yalayarak silme fikrini kullandı.

Böylece mürekkep yalamak deyimi oluştu. Mürekkep yalamak, ilimle meşgul olan bir insanın bir konu hakkında da olsa dirsek çürütmesi ve yanlışların bedelini ödeyerek doğrulara ulaşmasını anlatır. Bu nedenle mürekkep yalamak deyimi oldukça manidardır.

Mürekkep Yalamak Deyiminin Anlamı Ve Hikayesi Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

7 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.