Mevsim Değişikliğinin İnsanlar Üzerine Etkileri

Mevsim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkileri hakkında bilgi kısaca, Mevsim değişikliğinin insanlar üzerine etkileri

Türkiye mevsim değişikliklerinin çok görüldüğü bir iklim kuşağında yer almaktadır. Türkiye dört mevsimin de görüldüğü bir ülkedir. Mevsim değişikliklerinin görüldüğü dönemlerde de birçok hastalık görülür. Bu hastalıkları iyi anlayabilmek için mevsimler arasında meydana gelen değişiklikleri anlamak önem taşır.

İnsan sağlığını etkileyen en önemli faktörler arasında çevresel faktörler yer alır. Çevresel faktörler sıcaklık, nem, rüzgar, ekonomik durum, eğitim, çevre gibi faktörleri kapsar. Mevsimsel değişiklikler de çevresel faktörler içinde ele alınır ve bu şekilde insan sağlığına etki eder.

Mevsim değişikliklerini çevresel faktörler arasında bir faktör olarak değerlendirdiğimizde ise; insan sağlığı için çok belirleyici bir faktör olduğunu görürüz. Öncelikle ısı değişiklikleri insan sağlığını etkiler. Ani değişiklikler sonucu güneş çarpmaları, soğun algınlıkları, yanıklar oluşur. Güneşten etkilenilen durumlar şiddetine göre sonuç verir. Şiddetli olgularda kızarıklıklar, şişkinlikler, su toplama durumu görülür.Bu durumu iyileştirmek için çeşitli merhemler yer almaktadır. Yanıklardan dolayı oluşan su kabarcıkları kesinlikle patlatılmamalıdır.

Isı krampı da bacaklar gibi uzuvlarda ya da karın kaslarında batıcı ağrılı kasılmalardan oluşur. Krampın etkilerinden biri şiddetli terlemelerdir. Kramp görüldüğünde uygulanması gereken yöntem hafif masaj ve basınç uygulanmasıdır. Karın spazmlarında mide bulantısı olması dışında hastaya yavaş su ilavesi yapılmalıdır. Ayrıca mide bulantısında masaj da durdurulmalıdır. Sıcak yorgunluğu adı verilen olay da terleme, halsizlik, yorgunluk, soğuk nemli cilt gibi birçok hastalıkta görülebilecek belirtiler gösterir. Hastanın güneşe maruziyeti hemen kesilmelidir ve rahat edebileceği bir yere alınmalıdır. Her zaman ateş yükselmesi görülmek sorunda değildir, hasta normal vücut sıcaklığına da sahip olabilir. Önemli olan hastanın serin tutulmasıdır. Bu amaçla hastaya serinlik veren uygulamalar uygulanabilir, serin kıyafetler verilebilir, hava üflenebilir. Su kaybını telafi etmek için de hastaya su mutlaka içirilmelidir.

Sıcak çarpmasında ise hastanın ateşi vardır. Ateş o kadar yüksektir ki 41 dereceye kadar ulaşabilir. Cilt kurudur ve gergindir. Kişinin nabız atımı da fazla ve güçlüdür. Acil müdahale edilmeli ve bu durum bir an önce ortadan kaldırılmalıdır.

indir (2)

Mevsim Değişikliğinin İnsanlar Üzerine Etkileri Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.