Meşrutiyet Yönetim Biçimi Nedir

6218410_origPadişahın ya da kralın kurallarının devlet yönetiminde esas alındığı yönetim biçimine “Meşrutiyet” denmektedir. Ancak bu yönetim şeklinde ülkeyi oluşturan vatandaşlar dolaylı da olsa kendileri oluşturdukları mecliste ülke yönetimine dair çalışmalarda söz hakkına sahip olurlar.

Osmanlı devleti döneminde belirli bir zaman diliminde meşrutiyet yönetim biçimi kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde bir dönem kullanılan meşrutiyet yönetim biçiminde padişahın kuralları temel alınarak oluşturulurken aynı zamanda bir anayasal düzen de ülke yönetiminde hakim kılınmıştır. Osmanlı Devleti döneminde meşrutiyet yönetimi sona erdiğinde ise Cumhuriyet yönetimi büyük kutlamalarla ilan edilmiştir.

Meşrutiyet Yönetim Biçiminin Özellikleri:

Osmanlı Devleti meşrutiyet yönetim biçiminin meydana çıkması sonucunda ilk yönetim şeklini terk ederek meşrutiyet yönetim biçimini kabul etmiştir. Bu bağlamda azınlık Türklere söz hakkı tanınarak aynı zamanda azınlık Türklere bir takım haklar da meşrutiyet yönetim şekli sayesinde verilmiştir.

İslam hukuku üzerine kurulan Osmanlı Devleti yönetimi meşrutiyet yönetimi ile anayasal düzene geçerek kurallar ve yasalar oluşturulmuştur. Meşrutiyet yönetiminden önce halk devlet yönetiminde söz hakkına sahip değil iken bu yönetim biçimi benimsendikten sonra halka söz hakkı ile birlikte bir çok haklar verilmiştir.

Osmanlı Devletinde meşrutiyet yönetimine geçilmesi ile birlikte ülke yönetiminde padişahın öngördüğü kurallar esas alınırken aynı zamanda halka söz hakları verilmiştir ve böylece halkın devlet yönetimi üzerinde etkili hale gelmiştir. Bunun sonucunda da Osmanlı Devleti padişahı kişiler belirleyerek ayan meclisini kurmuştur ve bu millet meclisinde yine milletin seçtiği kişiler milleti temsil etmiştir.

Meşrutiyet Yönetim Biçiminin Özellikleri Hakkındaki Yorum ve Sorularınızı Aşağıdaki Yorum Kısmından Bizimle Paylaşın. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.