Mehmet Dönemindeki İsyanlar

Anadolu topraklarında hüküm süren Selçuklu Devleti’nin dağılmasıyla birlikte siyasi otorite dağılmış ve ortaya irili ufaklı birçok beylik çıkmıştır. Bu beylikler Anadolu’da hakim olunan topraklarda bölgesel yönetimler ortaya koymuşlardır. Osmanoğulları Beyliği de bugünkü Bursa topraklarında hüküm sürdüren bir beylik olmuştur.

Bu olaylardan sonra I.Mehmet, Anadolu’daki siyasi otoriteyi tekrardan sağlamak adına politikalar izlemiştir. Osmanlı’nın bu politikada rakibi olan Karamanoğulları Beyliği de Osmanlı ile çekişme halindeydi. Osmanlı Devleti’nin fetret dönemine girmesi ile birlikte de Karamanoğulları’nın Osmanlı üzerindeki etkinliği artmıştır ve topraklarının bir kısmını ele geçirmiştir. Bu dönemde yaşanmış olan önemli isyanlardan bir tanesi de Şeyh Bedrettin isyanı olmuştur. Şeyh Bedrettin hayatının önemli bir kısmını İran’da geçirmiştir ve Anadolu topraklarına geldiğinde orada gördüğü sistemleri, düşünceleri ve inanışları da Osmanlı topraklarına getirmeyi hedeflemiştir. Ancak Şeyh Bedrettin’in uygulamak istediği düşünceler Osmanlı’nın dini inanışlarıyla ters olduğu için buna karşı hemen bir askeri harekat başlatılmıştır. 1419 yılında İzmir ve Manisa bölgesinde başlayan Şeyh Bedrettin isyanı Osmanlı kuvvetleri tarafından bastırılmıştır.

Bir diğer isyan ise Çelebi Mustafa İsyanı olmuştur. Çelebi Mustafa Fetret Döneminde Timura esir olmuş ve sonrasında burdaki esaretinden kurtularak Bizans’a sığınmıştır. Bizans’ın da desteğini arkasına alarak Rumeli bölgesinde egemenliğini ilan etmiş, Osmanlı hükümdarının kendisi olduğunu ileri sürmüştür. Ancak ileriki dönemde Çelebi Mustafa’nın güçleri de Osmanlı tarafından bozguna uğratılmış ve bu isyan da bastırılmıştır.

Mehmet Dönemindeki İsyanlar Adlı Yazımızla İlgili Düşüncelerinizi Yorum Kısmından Yazabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.