Mehmet Çelebi Döneminde Çıkan İsyanlar

gecmisten-gunumuze-aydinlatma-kantil

Çelebi Mehmet, fetret devrinden sonra Anadolu’daki Türk birliğini tekrar sağlamak amacıyla dış politikada barışçıl bir yol izlemiştir ve halka karşı kaybedilen devlet otoritesini tekrar kurmayı hedeflemiştir.

Ancak Çelebi Mehmet döneminde de tıpkı diğer padişahların döneminde olduğu gibi bir çok isyan meydana gelmiştir.

Mehmet Çelebi döneminde çıkan isyanlar:

Şeyh Bedrettin İsyanı (1420)

Şeyh Bedrettin ve yandaşlarının çıkardığı Şeyh Bedrettin isyanı, Mehmet Çelebi döneminde meydana gelen en önemli olaylardan birisidir.

Din eğitimi almış olan Şeyh Bedrettin, İran’da yaşadığı dönemde bir takım akımlardan etkilenmiştir ve fetret devrinin sonucunda meydana gelen bunalımlı ortamı fırsat bilerek düşüncelerini yaymak için harekete geçmiştir. Şeyh Bedrettin’in düşünceleri toplumsal yapıya ve İslam dinine ters düşüyordu bu nedenle de Osmanlı Devleti tarafından engellenmeye çalışılmıştır.

Ancak bu isyanın sonunda Şeyh Bedrettin, Mehmet Çelebi’nin yollamış olduğu kuvvetler tarafından yakalanmıştır ve 1420 senesinde Edirne’de idam cezası almıştır.

NOT: Şeyh Bedrettin isyanı, Osmanlı’da dini ve toplumsal içerikli olarak çıkarılan ilk isyan niteliğindedir.

Çelebi Mustafa İsyanı (1420)

Ankara Savaşı’nda Timur’a esir düşen Mustafa Çelebi Timur’un ölmesiyle birlikte Anadolu’ya gelmiştir. Bizans’ın yardımını alan Mustafa Çelebi Rumeli topraklarına geçerek burada padişahlığını ilan etmiştir. Bu olayın sonucunda Rumeli’ye geçen Mehmet Çelebi, Çelebi Mustafa’yı büyük bir hezimete uğratmıştır.

Mehmet Çelebi, Bizans’a sığınan Mustafa Çelebi’nin para karşılığında Bizans’ta tutuklu olarak kalmasını sağlamıştır. Çelebi Mustafa isyanı döneminde Mustafa Çelebi’nin yanına destekçi bulmasını öncelemek için Mustafa Çelebi’nin aslında Yıldırım Beyazıt’ın oğlu olmadığı konuşulmuştur. Bu nedenden dolayı Çelebi Mustafa isyanı aynı zamanda “Düzmece Mustafa İsyanı” olarak da ifade edilmektedir.

Mehmet Çelebi Döneminde Çıkan İsyanlar Hakkındaki Yorum ve Bilgilerinizi Hemen Bizimle Paylaşabilirsiniz. 

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.