Mehmet Akif Ersoy Hayatı Kısaca

Mehmet Akif Ersoy Kimdir Kısaca, Mehmet Akif Ersoy Hayatı

Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif, İstanbul’un Sarıgüzel semtinde, Sarı Nasuh mahallesinde 1873 yılında dünyaya gözlerini açmıştır. Îpek kasabasında doğmuş Hoca Tahir Efendi babası,  Emine Şerife hanım ise annesidir. Babası aşırı titiz olduğu için Temiz lakabı takılmıştır. Temiz Tahir Efendi diye seslenilirdi. Temiz Tahir Efendi, İpek kasabasında bir müddet eğitim gördükten sonra İstanbul’a taşınmış ve burada Yozgatlı Hacı Mahmut Efendiden dinî talimler almaya başlamıştır.

Emine Şerife hanım ilk izdivacını Şirvan’lı Derviş Efendi yapmıştır. Amasyada yaşan Emine Şerif Hanım bir süre sonra kocasıyla beraber İstanbul’a yerleşmiştir. İstanbula yerleştirdikten sonra başta iki erkek çocuğunu daha sonra da kocasını kaybederek dul kalmıştır. Temiz Tahir Efendi, Sarıgüzel’de kocasından hatıra evde ikamet eden bu güzel ahlaklı ve güzel dulla ilgili övgüleri işitmiş ve onu Allahın emriyle isteterek evlenmiştir. Bu evlilikten Mehmet Akif doğmuştur. Dünyaya gelen çocuklarından dolayı büyük bir sevinç duymuşlardır. Okur-yazar, tarikat ehli bir adam olan Temiz Tahir Efendi Şeyh Feyzullah Efendiden dersler alıyordu. Aynı zamanda bu şeyhin müridiydi.

mehmet-akif-ersoy

Tahir Efendi yeni doğan oğluna Ebced hesabı ile doğum yılını içine alan (Ragıf) ismini verdi. Bu isim (Gerde) adlı bir nevi ekmek manasına geliyordu. Fakat Osmanlı dilinde böyle bir isim yer almadığından zamanla babasının kendisine verdiği bu isim (Akif) e dönmüştür. Tahir Efendi daha sonra bir de kız çocuğu sahibi olmuştur. Ona da Nuriye ismini vermiştir. Akif dört yaşında mahalle mektebine başlamıştır. Ailesinin maddi durumu nedeniyle mektebine zorlukla devam etmiştir. Mahalle mektebini bitiren Akif, Fatih’de Emir-i Buharî’deki mektebe başlamıştır. Burayı da bitirdikten sonra lise eğitimi almak için Fatih Merkez Rüştiyesine yazılmıştır. Bu mektepte en çok sevdiği hoca, Kadri Efendi adında Türkçe hocası idi. Bu hocanın Akif de büyük emeği vardır. Akif hocasını örnek almıştır. Kadri Efendi daha sonra  Abdülhamid’in baskısına dayanamayarak  Mısır’a kaçmış ve orada Kanun-u Esasi isimli gazete çıkarmaya başlamıştır. En sonunda özgürlük temsilcilerinin sığındığı Paris’e kaçarak orada hayata veda etmiştir. Onun hayatını idol kabul eden Mehmet Akif,  kendisini çok seven bu hocasını hayatı boyunca hep yad etmiştir.

Mehmet Akif’in olgunlaşmasında babasının etkisi oldukça fazladır. Mehmet Akif, Arapçayı ve dine ait eserleri babasından öğrenmiştir. Babası , oğlunu hep kendiyle birlikte camiye götürmüş yolda da ona bilmediği lûgatları ezberletmiş, dine ait bilgiler vermiştir. Bundan dolayı Mehmet Akif babası için ” O benim hem babam, hem de hocam yerindeydi. Ben hayatta öğrendiğim tüm şeyleri babama borçluyum” demiştir. Babasından aldığı derslerden ziyade Mehmet Akif, Fatih baş imamı Arap hoca ile beraber kur’an ezberlemekte ve onun ilminden faydalanmaktaydı. Rüştiyede okuduğu zamanlarda Fatih camiinde Selânik’li Esat dededen Acemce dersleri almıştır. Arapça derslerini de Halis Efendiden almıştır.

Fatih rüştiyesini bitirdikten sonra mülkiye mektebinin idadî kısmına yazılan Mehmet Akif, Burada da üç yıl okuyarak şehadetnamesini almış ve  bu sefer Mülkiye’nin yüksek kısmına yazılmıştır.

1887 yılında babası Temiz Tahir Efendi hayatına ve oğluna veda etmiş ve aralarından ayrılmıştır. Çok geçmeden Sarıgüzel semtinde yaşayan ailenin sığındığı biricik ev, çıkan bir yangında kül haline gelmiştir. Bu olayla birlikte zar zor geçinen aile daha zorlu bir döneme girmiştir. Akif, artık örgün olarak bir mektebe devam edemeyecek vaziyettedir. O zamanlar yatılı mektepler yetersizdi. Mehmet Akif’ Halkalı’da ki sivil Baytar (Veteriner) mektebine yatılı öğrenci olarak kaydını yaptırarak bu zor zamanları atlatmıştır.

1888 senesinde başladığı baytar mektebinde Mehmet Akif oldukça başarı göstermiştir. Çünkü ailesinin kendisine muhtaç olduğunu ve bir an önce hayata atılarak onlara yardım etmesi gerektiği bilincindeydi. Bu nedenle tüm gayretini dersleri üzerinde yoğunlaştırmıştır. Baytar mektebinde eğitim gören 19 kişi arasında başarılarıla hep birinci geliyordu. Bu dönemde Orman mektebi öğrencilerinden İsparta’lı Hakkı’nın teşvikleriyle Fransızca dersleri almaya başlamıştır. Fransızca derslerini Baytar İbrahim Beyden almıştır. Mehmet Akif hayatının sonuna kadar baytar İbrahim Beyin yaptığı iyiliği hep vefayla anmış ve ”benîm sebebi hayatım odur” sözleriyle İbrahim beyi yüceltmiştir. Baytar mektebinde 1891 yılı aralık ayında tez imtihanları başlamış ve bu imtihanların sonucunda sınıftaki 17 kişinin arasında Mehmet Akif  üçüncü gelmiştir. 1893 de baytar mektebinden de şehadetnamesini alan Mehmet Akif mektepten birinci olarak ayrılmıştır. Bu sıralarda Şevket ve Babanzade Naim Beylerle birlikte Arapça parçalar üzerinde çalışmış ve bu dille ilgili bilgilerini arttırmıştır.

Mehmet Akif baytar mektebini bitirdiği yıl, yani 1893 de, Tophane-i Âmire veznedarı Emin Beyin kızı İsmet hanımla hayatını birleştirmiş ve Mehmet Akif’in iki kızı ile dört oğlu olmuştur.

Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.