Meclis Soruşturması Nedir Nasıl Yapılır

Meclis Soruşturması Nedir Nasıl Yapılır hakkında bilgi kısaca.

Kamuoyu şu sıralar meclis soruşturması nedir ve nasıl yapılır sorusunun cevabını oldukça merak ediyor. Çünkü gündemdeki sıcak başlıklardan biri dört eski bakan hakkındaki fezlekenin onaylanması ve meclis soruşturmasının başlayacak olması.

Meclis soruşturması hakkında ayrıntılı bilgi T.C. Anayasası 100. maddede yer almaktadır. TBMM üye tam sayısının en az 1/10 kadarı önerge verirse bakanlar veya başbakan hususunda soruşturma açılması istenebilmektedir. Gizli oyla karara bağlanan bu istem en fazla bir aylık bir sürede görüşülür.

Soruşturma on beş kişilik bir komisyon tarafından yürütülür. Her parti komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı kadar diğer her bir partiden isimler çekmek kaydıyla bu komisyonu oluşturur. Komisyona verilebilecek üye sayısı ile partilerin güçleri yani tam üye sayılarıyla orantılıdır. Soruşturma sonucunun yer aldığı rapor komisyon tarafından iki ay süre sonunda meclise verilmelidir. İki ay süren kesin ve yeni bir süre bu süre içerisinde komisyon karara ulaşamazsa ek olarak verilecektir. Fakat bu süre de bittiğinde TBMM başkanlığına raporun verilmesi zorunlu hale gelir.

Sonraki süreç on gün içinde dağıtım, takip eden on gün içinde de görülme şeklinde ilerler. Gerek görülürse ilgili bakanlar veya başbakan yüce divana sevk edilir. Üye tam sayısı salt çoğunluğu gizli oyuyla bu karar verilebilmektedir. Meclis soruşturması hakkında karar alınması veya görüşme yapılması meclisteki siyasi parti grupları için yasaktır. Bu işleri sadece seçilen komisyon yürütecektir.

auto-dort-bakan-hakkindaki-meclis-sorusturma--5965940_o

Meclis Soruşturması Nedir Hakkında Yorum Yapabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.