Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Kompozisyon

Bu yazımızda mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır kompozisyon kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Atalarımızın engin tecrübeleri ve derin gözlem yetenekleri doğa olayları üzerinde de geçerlidir. Sosyolojik olarak kadim kültürün doğa olaylarından etkilenmesiyle bazı ritüeller oluştuğu gibi bazı gerçeklikler de kendine göstermektedir.

Mevsim geçişlerinde, doğal hayatın gereklilikleri olarak bazı tedbirler alınmaktadır. Kıştan yaza doğru geçişlerde ilkbahar bir ara mevsim olarak yaşanır. Ara mevsimler ise içinden çıkılan mevsimden özelikler taşıdığı gibi, içine girilecek olan mevsimden de özellikler taşır.

Bu bakımdan ara mevsimin hava tezatlıdır. Gelip geçici hava olayları aniden değişim gösterebilir. Fakat ara mevsimde yaklaşmakta olan ana mevsimin özellikler gün geçtikçe artar. Bununla beraber ara mevsimin ilk günlerinde içinden çıkılan mevsimin özellikleri de yoğundur.

İşte bütün bunların zemininde Mart ayının bir ilkbahar ayı olması vesilesiyle ve ilkbaharın ilk ayı olarak ayın başında kış mevsiminin özelliklerinin yoğun olarak yaşandığı gözlemlenir. Fakat yazdan kalma günler de yaşanmaktadır.

Mart kapıdan baktırır demek, ilkbaharda yazdan kalma günlerin yaşanmasıyla insanların sıcak hava ile buluşmasına atıfladır. Kazma kürek yaktırır demek ise, kıştan kalma günlerin de yaşanabileceği gerçeğini göstermektedir.

Bu bakımdan mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır sözü, yaz günleri gibi yaşanan günler olsa da kışın etkisinin devam ettiğini bildirir. Sosyal olaylara da adapte edilebilen bu söz, hayır ve şer bağlamında her hayrın içinde bir şer, her şerrin içinde bir hayır vardır sözüyle de bağdaştırılabilir.

Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Kompozisyon Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

  1. Mart kapıdan baktırırmış ne kadar doğru. Anca kapıdan bakıyorum çıkmaya cesaret edemiyorum. Hava buz, gerçekten yerinde bir sözmüş. Atalar biliyor bu işi. :)

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.