Mart Kapıdan Baktırır Kazma Kürek Yaktırır Anlamı Kısaca

Bu yazımızda mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır anlamı kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Atasözleri, atalarımızın engin tecrübelerinden ve derin gözlem yeteneklerinden kaynaklanarak sözlü olarak oluşmuştur. Nesilden nesle aktarılan nasihat edici ve ders verici sözlerdir.

Atasözleri, gelenek ve göreneklerin, örf ve adetlerin, dini inançların ışığında da oluşmuştur. Daha sonradan yazılı hale getirilmiştir. Atasözleri, mecaz içerikli olarak ve teşbih sanatının kullanılmasıyla oluşturulmuştur.

Bazı atasözleri doğadan ilham alarak ve doğrudan doğayla ilgili olarak söylenmiştir. Bunlardan biri de mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır, atasözüdür.

Kışın sonuna doğru cemrelerin düşmesiyle ilkbaharın ilk günleri yaşanır. Adeta yazı hatırlatan bu günlerde sıcaklıklar o dereceye gelir ki insanları kışın soğuğunun geçip gittiği konusunda aldatır. Bugünler geçicidir. Ara mevsim tezatlıdır. Daha sonra birden hava kapanır ve yağmur yağar. Kıştan kalma bir gün olur.

 İşte bu yüzden mart kapıdan baktırır derken yaz havası, kazma kürek yaktırır derken kış havası kastedilerek ara mevsimin havasının tezatlı olduğu söylenmiştir.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.