Makine Bölümü Nedir Tanıtımı

 

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve Makine bölümünü seçmeyi düşünen adaylara bu meslek hakkında bilgileri, puanlarını ve mesleğin geleceği hakkında bilgileri derledik. İşte Makine Bölümü –  Mesleği hakkında bilgiler :

Makine Bölümü Tanıtımı:

Ulaştırma Bakanlığınca İstihdam edilmek üzere, gemi makine mühendisi yetiştiren bir yüksek-okuldur. Makine programının amacı, her türlü makinelerin kullanımı, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan, Makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgahlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak uygulamaya dönük tarzda işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insangücü yetiştirmektedir. Bu programdan mezun olanlar, kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlar.

Programın Amacı: Makine programının amacı, her türlü makinenin kullanılması, bunlarla ilgili üretim alanlarında imalata konu olan makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgâhlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak, işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insangücü yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Makine programında daha ziyade atölye çalışması ve imalat teknolojisi, teknik ve meslek resmi, mekanik malzeme, ölçme ve kalite kontrol, makine bilgisi gibi meslek dersleri yanında güzel sanatlar ve genel kültür dersleri ile uygulamalı dersler okutulur. Öğrencilere ayrıca staj da yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Bir öğrencinin makine programında başarılı olabilmesi için matematiğe, fiziğe ve özellikle mekanik konusuna ilgi duyması, uzay ilişkilerini görebilme ve mekanik düşünme yeteneğine sahip olması gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Bu programın mezunlarına “Makine Teknikeri” ünvanı verilmektedir. Bu ünvana sahip bir kimse çalıştığı kurumda makine mühendisi ile teknisyen arasında teknik ara eleman olarak görev yapmaktadır.

Çalışma Alanları: Bu programdan mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara elemanı olarak çalışırlar.

Makine Nedir, Makine Ne İş Yapar, Makine Maaşları, Makine İş İmkanları, Makine İş Çalışma Alanları, Makine Mesleği Hakkında Bilgiler, Makine Bölümünün Geleceği, Makine Bölümünü Seçecek Olanlarda Nasıl Özellikler Olmalı, Makine Bölümü Tercih Edilir mi, Makine Tanıtımı, Makine Kazanç Durumu ve İş Olanakları, Meslek Rehberi, Makine Mezunları Ne İş Yaparlar , Makine Mezun Olduktan Sonra İş İmkanı Nerede Çalışırlar, Makine İş Bulma Durumu

> Makine Bölümü Hakkında Sorularınızı ve Yorumlarınızı Aşağıdan Anında Yazabilirsiniz

80 yorum

  1. Bakıyorum herkes 2 yıllıklara sallıyor ben düz lise mezunuyum 2 yıl makina okudum sayısal Biraz zor ama olsun şuan fabrikada çalışıyorum 2500 TL maaşım var tercih edin bence

  2. Merhaba, ben şuan çalışıyorum ve 34 yaşındayım. Makine okumadığıma çok pişmanım. Uzaktan eğitim veren okullarda makine bölümü olan var mı bildiğiniz?tşk.

  3. makine bölümü mezunu;
    (Makine, İş Makineleri, Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi, Bilgisayar Destekli Makine )
    diye mi geçer? yoksa;
    )Makine-Resim Konstrüksiyon, Makine,Resim ve Konstrüksiyon, Bilgisayar Destekli Makine-Resim-Konstrüksiyon, Bilgisayar Destekli Tasarım, Bilgisayar Destekli Teknik Çizim) diyemi geçer?

  4. Belki ben makine bölümünü okumicam ama iklimlendirme ve soğutma teknolojisi okumak istiyorum oda mühendisliğin alt dali benimde hedefim makine mühendisliği sizce bir kız için uygun mu yani bir sınıfta tek kız olmak istemem ?

    • Okudugun sınıfın durumuna baglı eğer ki sınıfındaki kişiler cok kotu durumda değilse oku bizim sınufta da iki kız var +bizim coğ hocasının kızı da makıne bölümü mezunu şimdi uni de muhendislik okuyor . Ünide dersler zor oluyormus yani sıkı çalışman lazım üni de

  5. Arkadaşlar ben liseyi açıktan bitirdim sizce makina bölümünü okuyabilirmiyim yni okumak vr okumak var bitirebilirmiyim derslerin zorlukları ne bilgi verirseniz sevinirim makina hakkındada bilgi sahibiyim sanyide çlışmışlığım çok makina hastsıyım .

    • Makina bölümü sınıflara ayrılır önce bunu dile getirmek istiyorum. Aslında bakıldıpı zaman kolay bir meslek ama sayısalı kuvvetli olan bir daldır sayısalınız iyi ise çok rahatlıkla mezun olabilirsiniz. 2 yıllık okursanız manika teknikeri 4 yıllık okursanız makina mühendisi oluyorsunuz. Kötü yanı olması inanılmaz sayısal olması iyi yanı ise en rahat ve en keyifli bölümdür ileride iş hayatınızda anlıcaksınız.

  6. ben liseye daha yeni başlayacağım ve gideceğim lise ankara akıllı okul ivedik osb teknik koleji gideceğim bölüm ise makine siensi okulda İngilizce öğretimi çok iyiymiş lise 1 bitince İngilizce konuşmaya başlıyormuşsun Harvard qualıty college diyollar ve lise bittikten sonra da makine mühendislik üniversitesine gidecem ve üniversite bittikten sonra nasıl iş bulurum ve işe girdiğimde en az ve en çok kaç lira maaş alırım

    • Çok doğru bir karar almışssın öncelikle tebrik ederim
      Ve makina bölümü istiyorsanız ve ileride iş hayatınızda iyi bir olanaklar istiyorsanız İngilizce yani yabancı dilin kesinlikle olması gerekiyor neden olması gerekiyor hemen dile alalım makina bölümü bölümlere sınıflara ayrılır ve okuduğun bölümden mezun olduktan sonra şirketlere ve şantiyelere AVM. Hastane. Hava Alanları. Ona keza gökdelenler vb.. Bir çok yerlerde iş bulabilirsin ve tam teşekkürlü okuldan mezun olursan yurt dışında çalışırsın sana maaşlarıda söylemek istiyorum yurt dışında çalışan makşna mühendisi aylık 4000-4500-5000-5500 dolar maaş aliiyor yani aylık 18 bin lira gelir yurt içi çalışmalarda ise 7-8-9-10 bin lira. Yurt dışında çalışmak istersen maaş harika ama sigorta ödeneği yok yani sadece sağlık sigortan var sosyal güvenlik sigortan olmıcak. Zaten 18 bin lira gibi bir maaş ile çalışıyor olduğun zaman bireysel emeklilik gibi yerlerde hesap açıp aylık para biriktirebilirsin. Diyeceğim şudur ki iyi bir bölüm iyi bir iş ve iyi bir maaş tek yapman gereken güzel bir okuldan mezun olmak :)

    • Kardesim tabikide gidebilirsin makine bolumu sadece meslek lisesi ogrencisi almiyo cunku meslek lisesi matematik dersine agirlik vermiyo ama bizim bolumumuz sayisal uzerine kurulu olduguda bi gercek yani gidebilirsin

  7. slm bn 11 ci sinifim makine bakm onarm okuyorm ve bakini tam olarak orenmek isdiyorm unv makine bolumune gidersem 2 yilik bakm orene bilirmiyim veya bakm onarm okumak icin nerlere gitmem lazim

  8. 2005 yılı teknik lise makine bölümü çıkışlıyım..2014 te sınavsız geçiş hakkım varsa bunu kullanıp itediim üniversitede sınavsız geçişle 2 yıllık makine okuyabilirmiyim…bunun için ne yapmam gerekli..

  9. ben makine bölümünden yeni mezun oldum bütün iş başvurularımda erkek veya tecrübeli olması gerektiğini söylüyor halbu ki kimse bana istiyerek mi bitirdin diye sormuyor okuduğum bir çok araştırmalarda yurt dışında makine teknikerliğini çoğunlukla bayanlar yapıyor çünkü AOTOCAD VE SOLİWORKS proğramı incelik isteyen bir iş ve incelik işlerinde bayanlar daha başarılı ve yetenekliler ki bende öyle düşünüyorum kimse beni işe almasa benim nasıl tecrübem olur. evet bölümümü severek ve isteyerek okudum sınıftada tek kızdım zorda olsa derste herkesi herşeyi unutuyordun özelikle çizim derslerinde kendi işi mi kendi ülkemde yapmak istiyorum iş verenlerinde inşallah yorumu mu okurlarda artık bayan teknikerlere olumlu bakarlar :)

  10. Sayın arakdaslar bilgilendirmeniz güzel..
    Benim kafamdaki soru ısareti su.
    Bn su an çalışıyorum Enerjı sektöründe faalıyet gösteren bı sırkette bakım onarım uzerıne çalışıyorum mezunıyetım Gemi makineleri and. lisesi. Bn ıkıncı ogretımden makine bolumu okumayı düşünüyorum. hem calıscam hemde su makıne uzerıne okucam 2 yada 4 sene hangı bolum olursa. tercıhım kocaelı unıv. yada ıstanbul ıcı. ikinci ogretım nasıl oluyo. ders programı devamsızlık uzerıne esneklıgı.. Puanlama fln.. bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

    • merak etme ben çok başvuruda bulundum ve hep erkek teknikerler istiyor internetten bir çok iş arama sayfaları var bana günlük gelen tekniker sayıları 30 ilandan başlıyor işsiz kalmasın.

  11. abi bnm derlerle hçmi hiç aramyok ama tezgah başına geçtigim zaman süperim ben 18 yaşında 3 sene önce kaynak dükkanımızda çalışmaya başladım yanı kaynak ustasıyım anlamadıgım iş yok makinadanda öyle bn hangi üniversiteye gideyim ve ya gtmeyeyimmi kararsız kaldım bana bihal çare

    • evet derslerle aranın iyi olması gerekiyor ama tesgah üzerinde iyiysen bu insaflı hocaların dikkattini çeker ve sana yardımcı olurlar muhakkak yada dersleri iyi olan arkadaşlarınında yardımıyla yapabbilirsin senin de tesgahta yardımcı olmam şartıyla başarılar….

    • Kardesim benimde derslerle az cok aram yok buyuklerimizden bizden onceki mevzunlardan aldigimiz bilgiye gore rize recep tayyip erdogan universtisi ders konusunda cok yardimci oluyomus ama sunuda soylemek istiyorum rize gezmek icin kopmak icin cok uygun bi yer dgil hani buyuk sehir degil cok fazla aktivite yok ama okul iyi ve o okuldan mevzun olan kisilerde asla disarda kalmiyomus basarilar

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.