YKS Felsefe Sınavına Nasıl Çalışılır

YKS felsefe sınavına nasıl çalışılır hakkında bilgi kısaca

YKS maratonu devam ederken başvuruların başlaması sınav heyecanını artırdı. Biz de sınava girecek adaylar için bir yazı dizisi hazırladık.

TYT ve YKS’de öğrencilerin karşısına çıkan felsefe soruları hakkında tüm merak edilenleri Açı Dershaneleri Felsefe Öğretmeni Sümeyra Direk’e sorduk.

İlk olarak TYT’de sorulan 8+5 seçmeli felsefe sorularının değerlendirmesini yapan Sümeyra Direk soruların 3+1’inin ulaşılamaz, değerlendirilemez gibi olumsuz kökte; 5+4’ünün ise ilgilidir, ulaşılabilir gibi olumlu kökte sorulduğunu belirtti. Sınavda müfredat dışında bir sorunun yer almadığını ve daha önceki sorulara benzer nitelikte soruların da bulunduğunu ifade etti. ÖSYM’nin felsefe soru sisteminin daha çok filozofların söylediği sözler üzerine öğrencilerin yorum kabiliyetinin ölçüldüğü sorulardan oluştuğunu da ekledi.

Felsefe Ezberlenecek Bir Ders Değil 

Felsefe soyut bir ders olduğu için iyi felsefe çözmek isteyen bir öğrencinin yorumlama kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Felsefe konularını ezberleyerek başarının sağlanacağını düşünmek ise bir hata. Çünkü felsefede ezberden daha çok yorum gücü ve felsefi kavramlara hakimiyet önem taşıyor. Bu yetenekler ise öğrencinin daha fazla soru çözmesiyle kazanılabiliyor.

Felsefede Cevaplar Soruların İçinde 

Felsefe sorularını çözen öğrenciler soruların cevaplarının da sorunun kendisinde yer aldığını görebilirler. Felsefe sorularında genelde paragraf çözümüne ağırlık verilmiştir. Ancak felsefi kavramlara hakim olmayan birinin sadece paragraf çözme becerisiyle soruları çözmesi de mümkün değildir. Felsefi kavramlar iyi öğrenilmelidir ve kavramların anlamları detaylı bir şekilde bilinmelidir. Bu sayede felsefe sorularında başarı artırılabilir.

Bu Hataya Düşmeyin!

Geçmiş yılların ve bu yılın felsefe sorularına bakıldığında Felsefe Alanı olarak adlandırılan konunun daha ağırlıklı soru getirdiğini görmek mümkündür. Bu konu kolay olarak nitelendirilebilir ancak öğrenciler de en çok bu konuda hata yapmaktadır. Bu konu öğrencilerin felsefeyle ilk olarak karşılaştıkları konudur. Konunun kolay olması da öğrencilerin rahat davranarak temel kavramları iyi öğrenememesine neden olmaktadır. Bu nedenle de birçok öğrenci bu konuda hata yapar. Bu konunun iyi öğrenilmesi felsefi temelin iyi atılmasını ve felsefede başarının artırılmasını sağlar. Sınava hazırlanan öğrenciler bu konu üzerinde iyi çalışmalıdır.

YKS Soru Stili TYT’den Farklı

YKS’de sorulan felsefe sorularının stili TYT’dekinden farklıdır. YKS’de öğrenciler daha çok bilgi içerikli sorularla karşılaşmaktadır. Bu seneki sınava dil soruları de eklenmiş ve felsefe soruları 6 soru eksilmiş, 24’e düşmüştür. 24 soru da 8 psikoloji, 8 sosyoloji, 8 mantık sorusu olmak üzere alanlara ayrılmıştır.

Disiplinli Çalışmak Önemli

YKS’de felsefe grubu sınavına girecek öğrencilere YKS’nin bilgi ağırlıklı bir sınav olduğu ve yüzeysel çalışmaktan çok derin, disiplinli çalışmanın başarı getireceği hatırlatılmalıdır. Yüzeysel bilgiler YKS gibi bir sınavda yeterli olamayacaktır. Bu nedenle disiplinli çalışmalarla sınava hazırlanılmalıdır.

Sınavda Bir Adım Önde Olmak İçin

Sosyal bilimler bir öğrenciyi diğerlerinden ayırabilecek ve başarı farkı oluşturabilecek bir alandır. Türkçe, Matematik ağırlıklı çalışan başarılı öğrenciler arasındaki ayrım sosyal bilimler ile sağlanır. İyi üniversiteleri hedefleyen birçok aday için sosyal bilimlerin oluşturduğu fark çok önemlidir. Bu nedenle öğrenciler felsefenin üzerinde durmalı ve felsefeye iyi çalışmalıdır.

Her dersin test çözme tekniğinin farklı olduğu göz ardı edilmemelidir. Her alan kendi içinde ayrı öneme sahiptir. Üniversiteye giden yolda hiçbir ders atlanmamalı ve disiplinli bir çalışma yürütülmelidir. Sınav hakkında detaylı bilgiye sahip olan ve çalışma sistemlerini oturtan öğrenciler başarılı olmaya adaydır. Sınavlarınızda başarılar diliyoruz.

YKS Felsefe Sınavına Nasıl Çalışılmalı Hakkında Yorumlarınızı Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.