Lale Devri Nedir Kısaca

Bu yazımızda lale devri nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Osmanlı Devleti’nde yükselme döneminde bazı padişahlar zamanında modernleşme ve yenileşme hareketleri yapılmıştır. Bu hareketler, kendi medeniyet coğrafyasından olmakla birlikte ayrıca batı uygarlığından etkilenerek de olmuştur.

Osmanlı Devleti’nde 18. yüzyılda 1718 – 1730 yılları arasında III. Ahmet döneminde ve Damat İbrahim Paşa sadrazamlığında Lale Devri yaşanmıştır. Bu devir, Pasarofça Antlaşması ile başlar ve Patrona Halil İsyanı ile biter.

Özellikle sarayın zevk, eğlence ve ihtişama daldığı yıllar olarak bilinir. Önemli ölçüde de yenileşme ve modernleşme adımları atılmıştır. Bu adımlar daha çok başkent ile sınırlı kalmıştır. Avrupa’dan gelen laleler ve Osmanlı coğrafyasında yetişen endemik laleler süsleme için de kullanılmıştır.

İrade ve halk arasında yaşanan kopukluklar nedeniyle, Yeniçeri Ağası olan Patrona Halil’in isyan etmesiyle son bulmuştur.

1 yorum

  1. Ödev için teşekkürler. Ayrıca Atatürk ülkeyi batılılaştırmış! Osmanlı 2 kere batılılaştı, Lale Devri ve Tazminat Fermanı, Atatürk’e laf ettiğin Abdülmecid’e de laf edin.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.