Kurtuluş Savaşı’nın Kazanılmasında Halkın Rolü

s18

Bu yazımızda Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında halkın rolü kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Kurtuluş Savaşı, Milli Mücadele olarak 1919 – 1922 yılları arasında Anadolu coğrafyasında süren çok çetin şartlar altında geçen bir halk direnişin adıdır. Birinci Dünya Savaşı’nın sonucundan bir türlü memnun olmayan düşman devletlerin Anadolu2ya tasallutları savaş sonrasında da devam etmiştir.

Savaş yıllarının verdiği bıkkınlık, açlık, sefalet yetmezmiş gibi sonrasında da devam eden işgal hareketleri, savaşta ölen ve kaybedilen onca toprağa rağmen bir avuç Anadolu insanı tarafından yerli ve milli kuvvetlerle geri püskürtülmeye çalışılmıştır.

Dört bir yandan sarılan Anadolu toprakları birçok milis kuvvetlerin yıpratıcı ve öldürücü tacizlerine şahit olmaktaydı. Milli Mücadele döneminde yapılan savaşlarda öncü kuvvetler olarak yerel güçleri oluşturan eli silah tutan herkes tarafından yürütülen vatan savunması mücadeleleri bir namus algısıyla düşmanı topraklardan kovarak uzaklaştırmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nda özellikle kadın kahramanlar ve yaşadığı bölgenin ihtiyar büyükleri önemli rol oynamıştır. İnsanlar varını yoğunu feda ederek vatan savunması gerçekleştirirken şehitliği tatmışlardır. Birinci Dünya Savaşı’ndan siyasi, idari ve iktisadi çok büyük yıkımlarla çıkan devlet, gücünü yerel halktan alarak ayakta durmaya çalışmıştır.

Nihayetinde Kurtuluş Savaşı halkın kuvvetiyle kazanılmıştır. Savaş sonrasında yapılan anlaşmalarla Saltanat ve Hilafet kaldırılarak Cumhuriyet ilan edilmiştir. Anadolu’da ulus – devlet yapısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda büyük kayıplar veren devletin milleti, büyük bir mücadele örneği göstererek kahramanlık savaşında galip gelmiş ve yine devlet olarak tarih sahnesine çıkmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın Kazanılmasında Halkın Rolü Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.