Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi Açılması Sebep Ve Sonuçları

Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi Sebepleri Ve Sonuçları, Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesinin Açılması Sonuçları kısa özet

Doğu Cephesi
Ermeniler, Rusya’daki Çarlık rejiminin yerle bir olup onun yerine Sosyalist bir devlet oluşturulmasının ardından 1918 yılında oluştular. Taşnak Partisince yönetiliyorlardı. Ermeniler, bizim topraklarımıza saldırıyor, İslam toplumuna işkence yapıyor, adaletsiz davranıyor ve halkı katlediyorlardı. Bu yüzden, meclis Ermeni toplumuna karşı orduyu toplayıp saldırı düzenlenmesi kararını aldı.

TBMM, İcra Heyeti’ne (Bakanlar Kuruluna) mütareke maddeleri gereğince terk edilen, “Elviye-i Selâse” (doğuda yer alan 3 şehrimiz) Kars, Artvin ve Ardahan şehirlerinin yeniden topraklarımıza katılması için gerekenlerin uygulanması yolunda ek bir görev vermişti. Doğu Cephesinin Generali Kâzım Karabekir Paşa 30 Mayıs ve 4 Haziran 1920 tarihlerinde Doğu illerinde vaziyet ile ilgili bir tutanak düzenledi. Bu tutanakta; “Ermenilerin ellerine geçen ilk şansta Erzurum’u bile kendi topraklarına katmak amacıyla girişimler yapacakları, Ermeni askerlerine karşı güçlü ve uygun bir halde beklemenin gerekliliğini, Brest Litovsk ve Batum Antlaşması gereğince Türkiye topraklarına devredilen Elviye-i Selâse’yi ele geçirmek için bir şeyler yapma zorunluluğu” bildirilmiş ve meclisçe de bu vaziyet gerekli görülmüştü. Karşı saldırı için 7 Haziran tarihinde görev verildi. Fakat, Sovyet Dış işleri Bakanının Ermeni ülkesi, İran ve Türkiye sınırlarının tespit edilmesine, Rus Sovyet Hükümeti’nin aracılığıyla durumun politik olarak çözülmesinin olağan olduğunun açıklanması sonucunda, askeriyenin saldırısı ertelenmişti. Aynı zamanda Ermeni toplumunun, Türklerin sınırlarına ve milletine karşı saldırı ve tacizleri, Oltu’yu işgal altına almaları ve Gürcülerin 25 Temmuz tarihinde Artvin’i ele geçirmeleri nedeniyle, 28 Eylül 1920 tarihinde askerlerimiz saldırı düzenledi. 29 Eylül tarihinde Sarıkamış, 30 Ekim tarihinde Kars (15. Kolordu Kafkas Tümeni Komutanı Albay Halit Bey (Karsıalan) yönetiminde), 7 Kasım tarihinde ise Gümrü tekrar topraklarımıza katıldı.

En sonunda barış genelgesi 2-3 Aralık tarihinde gece yapıldı. Gümrü Barış Antlaşması adını alan bu genelge, TBMM kabinesinin yaptığı ilk antlaşmaydı ve Misak-ı Milli kapsamında doğudaki sınırlarımızın da bir kısmını tespit etmişti.

Kurtuluş Savaşında Doğu Cephesi Neden Açılmıştır Sonuçları Nelerdir

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.