Kredi Faizleri Artacak mı 2014

2014 yılında kredi faiz oranları artacak mı, 2014 kredi faizleri artar mı ne olur uzmanların görüşleri …

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Merkez Bankası’nın aylık repo ihalesini yapmamasının bankaların maliyetlerini yükselteceğine, bu bağlamda da kredilerin etkileneceğine değindi. Aynı zamanda Merkez Bankası’nın kredi husundaki son fikrine ve kredi kartı kullanımına getirilmesi şart sınırlamaya da değindi.

kredi faizleri artacak mı

ARTAN MALİYETLERİ KREDİLERE AKTARACAĞIZ

Merkez Bankası’nın bir aylık repo ihalesini bitirmesine dair fikrini açıklayan Aras, “Bu karar bankaların fonlama maliyetlerini yükseltecek. Biraz yansıması olacak. Faiz eğrisini bir kat artırdı. Maliyetlerimizi de yükseltecek. Biz de bu bağlamda bu artışları kredilere aktaracağız” diye konuştu.

SINIRLAMA BANKALARI KÖTÜ YÖNDE ETKİLEYECEK

Aras, BDDK’nın kredi kartı çalışmalarının kart sistemiyle işlerini yürüten bankaları kötü etkileyeceğini söyledi.

Finansbank YKB’nı, “Kredi kartındaki hacimlerin azalmasını sağlayacak. Bu durum perakende sektörünü de sarsacak. Yeni ekonomi politikası tüketimin sınırlandırılmasını hedefliyor. Çünkü artan tüketim cari açığı etkiliyor. Bundan dolayı böyle uygulamalara ihtiyaç duyuluyor. Kredi kartlar çok yararlı elemanlar ancak bu getirilecek sınırlama kullanımı düşürecek. Bu da bankaların karlarını azaltacak” dedi.

BANKALAR KOBİ KREDİLERİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞTI

Azalan karlılık kapsamında alternatif planlara değinen Aras, “Yeni düzenleme bankaları daha çok kobilere yönelik. Bankalar düzenlemeler sonrasında KOBİ’ler için ticari krediler üzerine yoğunlaşacak. Bu işlem cari açığı iyi yönde etkileyecektir. Fakat bu çok ince bir kıl üzerine kurulmuş bir köprüdür. Bir taraf tüketiciler bir taraf KOBİ’ler. Gelişmeler neyi gösterecek yakın bir zamanda göreceğiz” diye ekledi.

KREDİ BÜYÜMESİ AYNI SEVİYEDE SEYREDECEK

Aras, 2014 senesine ait kredi büyümesinin bu seneki büyüme oranıyla aynı seviyede seyredeceğini belirtti ve ekledi;

“Bankalar sermaye yeterlilik oranları hala olması gerektiği gibi. Olması gereken sermayeye de sahipler. Ancak düşen karlılığı yükseltmek amacıyla kredi hacimlerini yükseltmeyi hedefleyecekler.”

BÜYÜME YÜZDE 4’ÜN ÜSTÜNE ÇIKABİLİR

Aras, Türkiye’nin bu sene büyüme oranının yüzde 4’ün üzerinde seyrettiğini açıkladı. Gelecek sene ise büyüme oranının yüzde 4’ten düşük seyredebileceğine değindi.

KURLARDAKİ HAREKETLİLİK SÜREBİLİR

Fed’in Başkanının değişmesi ve varlık alım programındaki farkılılaşacağı düşüncesinin Türkiye’ye muhtemel yansımalarına değinen Aras, “Fed Başkanının Şubat ayı gibi vazifesine başlayacak. Başkanın bu konuda yaptırımlarının yanı sıra genel beklenti faizlerin artacağı gözüküyor. Faizlerin artması demek Türkiye gibi ülkelerden fon çıkışının olacağı anlamına gelmektedir. Ancak Türkiye kendini finanse edeceği için pek sorun yaşamaz.” dedi.

Sizce 2014 Kredi Faiz Oranları Artacak mı ? Yorumlarınızı ve Görüşlerinizi Aşağıdan Hemen Paylaşabilirsiniz.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.