Kiriş Nedir

Kiriş Nedir

kiriş, yapıda bir döşeme üstüne gelen yükleri duvar ya da kolon gibi düşey taşıyıcılara aktaran yatay taşıyıcıdır. Eğilmeye dayanıklı olması gerektiği için ahşap, çelik ya da betonarme ve ön gerilimli beton gibi malzemelerle yapılır. Birden çok malzemey­le yapılmış kirişlere bileşik kiriş adı verilir. Özel amaçlarla alüminyum ve plastik gibi daha hafif malzemelerden yapılmış kirişler de vardır.

Kirişler bulundukları yere ve gördükleri işe göre adlandırılır. Kapı ya da pencere gibi küçük açıklıkları geçenlere lento denir. Döşeme ve çatı kirişleri de vardır. Yükleri her iki yönde de kirişler aracılığıyla taşıyıcı­lara aktaran döşemelerde ana ve tali (ikin­cil) kirişler olur. Tali kirişler yükleri doğru­dan düşey taşıyıcılara değil, ana kirişlere iletir. Genel olarak kirişlerin üst yüzü döşemenin üst yüzüyle aynı hizaya getirilir. Kirişlerin döşemenin altına sarkması isten­mezse, ters kiriş adı verilen kirişler kullanı­lır. Yüksekliğinin genişliğinden daha büyük olması kirişin taşıma gücünü artırır. Yük­sekliği genişliğinden az olan kirişlere yassı kiriş denir.

Kirişler tek bir çubuk olarak yapılabileceği gibi, her biri ya basınç ya da çekme güçlerini karşılayan çok sayıdaki daha kü­çük çubuktan da oluşturulabilir. Bu durum­da, çok çeşitli türleri olan kafes kiriş ortaya çıkar. Kafes kirişin bir düzlem üstünde olan yük aktarma biçimi, eklenen çubuklarla üç boyutlu duruma getirilirse, ortaya uzay kiriş çıkar. Bulucusunun ya da ilk kullanıcısının adıyla anılan kirişler de vardır. Kafes kirişin bir çeşitlemesi olan, ama çubukları, mo­mentleri de karşılayabilecek biçimde rijit olarak birleştirilen, böylece de daha geniş açıklıklar geçebilen Vierendell kirişi böyle bir kiriştir. Özel bir taşıyıcı sisteminin ya da araçların kullanıldığı daha başka kiriş türle­ri de vardır. Kiriş ne demektir.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.