Kimyasal Gübrelerin Osmoz Ve Turgora Etkileri Nelerdir?

Bu yazımızda kimyasal gübrelerin osmoz ve turgora etkileri nelerdir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Bitkilerde, hücre boyutunda gerçekleşen bazı olaylar bitkilerin bütün sistemlerini doğal olarak etkiler. Bunlardan en önemlisi de su alımı ve hücrede su depolanması olaylarıdır. Tarımda, bitkilerin toprak bakımında özellikle dikkat edilmesi gereken sulamadır.

Sulama tek başına su kaynaklarının bitkiye uygulanması değildir. Gübreleme faaliyetleri de bitkinin su almasını ve bulundurduğu su dengesini korumasında etkilidir.

Turgor, bir bitkinin deplazmolize uğrayarak su alıp şişmesi ve hücre çeperlerine basınç yapmasıdır. Osmoz ise, çözücü maddelerin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama seçici geçirgen bir zar sayesinde enerji harcamadan geçişidir.

Gübreleme faaliyetlerinde osmoz ve turgor etkisi, gübredeki tuzların bitkinin su almasına engel olup olmamasıyla ilgilidir. Bunun kontrolü sayesinde bitkinin su dengesi oluşur. Bitkinin tuzdan etkilenmemesi turgor, su alabilmesi osmoz ile alakalıdır.

1 yorum

  1. kimyasal gübrelerin osmoz ve turgora etkileri yazının özellikle sonundaki koyu bölümde çok güzel açıklanmış cevabın olduğu yeri belirlemeniz işimi daha da kolayşaltırdı teşekkürler.

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.