Kile Nedir

Kile Nedir, Kile Ne Demek Ne Kadar

Kile, eski bir tahıl ve ağırlık ölçü birimi. Arapça “keyl” sözcüğünden Türkçeleşmiştir. Bir kilelik tahıl ölçek kabı da aynı adla anılır.

Ağırlık yerine hacme dayanan kile, bölge­lere göre değişir ve o bölgenin adıyla (örn. İbrail kilesi, Sivas kilesi) anılırdı. Bölgeler arasındaki kile farklılıktan, her birinin İs­tanbul kilesine göre ağırlıkça hesaplanma­sıyla giderilmeye çalışılırdı. Ağırlık olarak 20 İstanbul okkasına (y. 25,6 kg) denk olan İstanbul kilesi 4 şinik, 1 şinik ise 4 kutu sayılıyordu.

1908’den sonra Evzan ye Ekyal-i Cedide Kararnamesi’yle (Yeni Ölçü ve Ağırlıklar Kararnamesi) litre sistemine geçilince 1 hektolitreye “kile” dendi. Buna koşut ola­rak kilenin 10’da birine dekalitre yerine “şinik”, 100’de birine de litre karşılığı olarak “ölçek” adı verildi. İstanbul kilesi ise eskiden olduğu gibi 4 şiniğe eşit sayıldı. 1 şinik 2 kutu, 1 kutu 2 zarf olarak belirlendi. Yeni İstanbul kilesi de 2,702 eski İstanbul kilesine denk sayıldı. Kile, aynı zamanda denizcilikte tonaj birimiydi ve 36 kile 1 tonilato sayılıyordu.

Günümüzde resmî ölçüler arasında yer almayan kile, hububat ölçüsü olarak Ana­dolu’da hâlâ kullanılmaktadır.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.