Katı Haldeki Maddenin Tanecikli Yapısı

Katı Haldeki Maddenin Tanecikli Yapısı Hakkında Bilgi Konu Anlatımı

Boşlukta yer kaplayıp kütleye de sahip olan tüm varlıklar madde sayılmaktadır. Örnek vermek gerekirse su, taş, toprak, ateş, hava vb. örnekler verilebilir. Gözümüzle görebildiğimiz maddeler olduğu gibi göremediklerimiz de vardır. Örneğin hava görülmez fakat boşlukta yer kaplamaktadır ve bir kütlesi vardır çünkü oksijen ve karbondioksit gazları moleküllerinden meydana gelmektedir.

Her madde taneciklerden oluşur. Fakat bu tanecik her maddede farklı bir şey olabilir. Elementlerde atom,  geri kalan maddelerde molekül veya iyon olabilir. Ancak ne olursa olsun tüm tanecikler bizim fark edemediğimiz hareketlere sahiptir. Katı, sıvı, gaz maddelerde bu taneciklerin birbirine uzaklığı ve dolayısıyla yaptıkları hareketin türü farklıdır. Örneğin katılarda tanecikler sadece titreşim hareketi yaparken sıvılarda öteleme hareketi de yaparlar.

Katı maddelerin hacimleri ve şekilleri bellidir. Sıvıların ise sadece hacimleri bellidir. Gazların iki özelliği de belli değildir. Bulundukları kabın hacmini ve şeklini alırlar. Tanecikler arası boşluk en az katıdadır ve gaza doğru artar.

Katı Haldeki Maddenin Tanecikli Yapısı Özellikleri Kısaca Bilgi.

Bu yazıya ilk yorumu sen yaz!

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.