Kars Antlaşması’nın Önemi Nedir?

Bu yazımızda Kars Antlaşması’nın önemi nedir kısaca olarak bilgi aktaracağız.

Milli Mücadele döneminde Ankara’da ve İstanbul’da bulunmak üzere iki ayrı hükümet bulunmaktaydı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonundan Milli Mücadele sonuna kadar devam eden bu durum birçok devletle yapılan antlaşmalarda sorunlar ortaya çıkarıyordu.

 

Kars Antlaşması da o antlaşmalardan biridir. 13 Ekim 1921 yılında imzalanmıştır. Kars Antlaşması, Anakara Hükümeti ile Azerbeycan, Gürcistan ve Ermenistan arasında imzalanmıştır. İstanbul Hükümeti ile yapılan antlaşmalar kabul edilmemiştir. Yalnız Moskova Antlaşması, İstanbul Hükümeti ve Çarlık Rusya arasında yapılan bir antlaşma olarak yürürlükte kalmıştır.

Kars Antlaşması’nın önemi şu şekildedir:

*Bu antlaşma Ankara Hükümeti’nin yaptığı bir antlaşmadır.

*Türkiye ismi taraf olarak belirtilmiştir.

*Ermenistan, Gürcistan ve Azerbeycan ile Doğu sınırlarımız kesinleşmiştir.

*Batum topraklarımızın arasından çıkmıştır.

*Sınır köylerindeki insanların her türlü hizmet haklarının karşılanması için sınır geçişlerinin kolaylaştırılması karara bağlanmıştır.

*Gürcistan, Karadeniz’de bulunan bir devlet olarak boğazların statüsünü kabul etmiştir.

*Sınır bölgelerinde yaşayan insanlar Türkiye veya Gürcistan lehinde veya aleyhinde vatandaşlık hakkı feragatle elde edebilecektir.

*Moskova Antlaşması taraflarca kabul görmüştür.

Kars Antlaşması, Türkiye ifadesinin yer aldığı ve Ankara Hükümeti’nin imzaladığı bir antlaşmadır. Bu antlaşmadan sonra saltanat kaldırılmıştır. Böylece İstanbul Hükümeti feshedilmiştir. Türkiye adıyla Ankara Hükümeti tanınmıştır. Akabinde ise cumhuriyet ilan edilerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Türkiye’nin Doğu hattı sınırları kesinlik kazanmıştır.

Kars Antlaşması’nın Önemi Nedir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

1 yorum

Hemen Yorum Yaz

Adını veya rumuzunu yazabilirsin.